Presses per al gasoducte entre Martorell i Figueres

L’empresa que gestiona el projecte preveia la seva entrada en funcionament per al 2010. Les obres no continuaran sense l’aprovació d’una segona tanda d’esmenes

Núria Casanovas
18 de gener del 2011
Ja fa quatre anys que es parla del gasoducte que ha de connectar Martorell i Figueresi que ha de passar per diverses poblacions del Vallès, entre elles, Terrassa i Sabadell.

A Terrassa, però, les obres encara no han començat, tot i que segons el regidor de Medi Ambient, Màrius Massallé, “els corre pressa”, ja que des de novembre, Enagas (l’empresa que gestiona el gasoducte)insisteix molt per tenir el permís d’obres.

“El permís no arribarà fins que la Generalitat aprovi les al·legacions”, sentencia Massallé. I és que des de l’Ajuntament de Terrassa s’ha demanat dues vegades la modificació del traçat original del gasoducte. La canonada, que fa 36 polzades de diàmetre (914 mm) havia de passar a una distància de gairebé 200 metres del traçat del 4t Cinturó.

Al·legacions
Amb les esmenes aprovadesfins ara, s’ha aconseguit que les dues infraestructures transcorrin a només vuit metres de distància. “Ara estem fent al·legacions de microcirurgia”, diu Massallé. Han visitat cada una de les finques afectades per pactar amb el propietaris quin és el traçat que els afectarà menys. I són aquestes al·legacions les que estan pendents de ser aprovades per la Generalitat. Així ho han advertit a Enagas, a qui han fet arribar les al·legacions “perquè les tinguin en compte”, diu Massallé”. Són conscientsqueamb el canvi de Govern la decisió es pot endarrerir una mica.

Gas estratègic

Tot i que Enagas tenia prevista la seva entrada en funcionament el passat 2010, el gasoducte Martorell-Figueres forma part del Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015, impulsat per la Generalitat.

La gran canonada és, segons l’entitat ecologista ADENC, un dels grans corredors d’energia que s’estan dissenyant i construint a nivell europeu, entre els quals es troben les torres de Molt Alta Tensió (MAT). “És una porta de l’energia del nord d’Àfrica i del sud d’Europa per abastir el centre del continent, que no vol dependre de l’antiga Unió Soviètica”, assegura Toni Altaió, membre de l’ADENC.

Abastiment
Sigui com sigui, sembla que el consum que des del Vallès es farà d’aquestes vies és una qüestió secundària. Sempre segons l’ADENC, una ramificació d’aquesta gran canonada arribarà a la central tèrmica del Besòs, des d’on es distribuirà a la xarxa de consum de Gas Natural.