Acampats per un habitatge digne

Cinc famílies planten la tenda de campanya davant la seu central d'Unnim per reivindicar una ciutat lliure de desnonaments

Lluïsa Tarrida
12 d'abril del 2012
L'acampada està previst que duri fins que hi hagi el ple municipal.
L'acampada està previst que duri fins que hi hagi el ple municipal. | Lluïsa Tarrida
L'acampada està previst que duri fins que hi hagi el ple municipal. Foto: Lluïsa Tarrida

Dijous es va muntar, tal com havia anunciat La Torre, el campament batejat 'Cal Sense Sostre' davant la seu central d'Unnim. Desenes de persones es van congregar a la plaça de Ricard Camí per muntar cinc tendes de campanya i plantar diverses pancartes per denunciar els problemes que milers de terrassencs pateixen per accedir a un habitatge digne o per mantenir aquell pis que en èpoques de vaques grasses van poder comprar.

Durant els propers 15 dies el campament restarà a la plaça. La seva data d'aixecament serà el mateix dia que hi hagi el ple municipal d'abril, ja que tenen previst desmuntar les tendes i en comitiva manifestar-se pel carrer fins arribar al Raval de Montserrat, entrar dins de l'Ajuntament i llegir un manifest davant dels representants polítics de la ciutat.

El missatge és unívoc: volen una ciutat lliure de desnonaments. Tal com manifestava Andrés, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) - entitat organitzadora de l'acampada- i veí de Ca N'Anglada "la situació a la nostra ciutat s'ha tornat insostenible, cada dia es produeix 3 o 4 desnonaments, per això volem llançar el missatge als bancs, polítics i jutges que la gent no tindrà cap més remei que si vol tenir un lloc per dormir haurà de muntar la tenda als espais públics".

Lloguer social

Envoltats pels mitjans de comunicació i les persones que es van acostar per reivindicar l'habitatge com un dret social, Andrés i Guillem Domingo, també de la PAH van voler destacar que la lluita se centra en "la posada en marxa de forma urgent i immediata del lloguer social. L'Ajuntament disposa de molts habitatges buits que pot posar a disposició de les famílies que es troben en aquesta situació tan precària. Reivindiquem que com altres ciutats catalanes ja han fet, les institucions apostin per aquest lloguer assequible". 

Entre les persones que hi havia manifestant-se i protestant contra les entitats bancàries s'hi trobava la Karina. Ella és una de les persones afectades per un desnonament i des de fa 10 dies està acampada en horari d'oficina en  una delegació de CatalunyaCaixa reclamant una dació de pagament. "Si em condonen el deute jo els lliuro les claus del pis, però tot el que em sap dir el director de l'oficina és que me'n torni al meu país". 

El campament també servirà a més de ser "un punt simbòlic de protesta" un espai en què les famílies que es trobin en situacions de desallotjament o d'impagament d'hipoteca s'acostin per demanar ajuda o assessorament. "Els donarem eines per actuar i estar coordinats" afirma Domingo que afirma que amb l'acampada pretenen "forçar un posicionament a les autoritats municipals, que manifestin que volen una ciutat lliure de desnonaments i que apostin veritablement pel lloguer social".