En defensa de la II República

ICV-EUiA aprofita el 81è aniversari de la proclamació per demanar, via Junta de Portaveus, que l'Estat investigui els crims del franquisme

Redacció
11 d'abril del 2012
El dia de la proclamació de la Segona República
El dia de la proclamació de la Segona República | La Torre
El dia de la proclamació de la Segona República Foto: La Torre

Amb motiu del 81è Aniversari de la proclamació de la II República, el grup municipal d'ICV-EUiA ha proposat a la resta de grups adoptar un acord en la junta de portaveus municipals. La idea és que el consistori terrassenc demani al govern de l'Estat que assumeixi la investigació dels crims del franquisme i que faci efectius els principis de veritat, justícia i reparació de totes les víctimes del franquisme i familiars d’aquestes.

L'altra petició és la retirada de símbols franquistes que encara ocupen en alguns carrers i edificis del nostre municipi, d’acord a la Llei 52/2007 de memòria històrica.

La coalició verda també es proposa que l'Ajuntament, com a expressió d'homenatge als defensors i defensores del a República i refermament dels valors de justícia i democràcia que aquestes persones van defensar,  col·loqui la bandera republicana als pals del Raval de Montserrat el 14 d'abril, tal i com es fa amb altres diades assenyalades.

El text proposat per ICV-EUiA indica que la II República "va promoure l'avanç en la transformació de la nostra societat, en defensa de les llibertats individuals i col·lectives i per la justícia social. Per primera vegada principis com el de ciutadania, laïcitat, solidaritat, fraternitat, igualtat, etc... passaven a ser política d'Estat i no simples paraules sense contingut real. El règim monàrquic amb tot el que comportava va ser sobrepassat per la força d'una ciutadania que va entendre que era el seu moment, el moment del poble i de la justícia social".

Per ICV-EUiA han passat ja gairebé 37 anys "des de la mort del criminal dictador Francisco Franco, i a diferència d'altres països on han patit règims feixistes i han fet una revisió del seu passat, a l'Estat espanyol res d’això s'ha donat.  No només no sha assumit des del mateix Estat el deure de complir els tres principis fonamentals de veritat, justícia i reparació, amb les víctimes de la dictadura feixista i familiars d'aquestes, sinó que des del mateix aparell judicial es bloqueja qualsevol iniciativa encaminada a aquest objectiu".

Segons la coalició, la millor forma d'homenatjar els defensors/es de la República "és reivindicant i fent nostres els valors ètics i democràtics que els va guiar en la seva lluita per un món més just. Per tant, la construcció d'una societat més justa també passa per la reivindicació d'un model d'Estat federal i republicà".