Rachid, el revolucionari

Said Alí diu que el seu germà Rachid seguirà fent la seva feina igual que al Marroc, on va ser detingut nombroses vegades, i recorda que tenia els papers caducats des del 2006

Carles Batalla/Albert Prieto
09 d'abril del 2012
Rachid Alí
Rachid Alí | J.M.O.
Said Alí, germà de Rachid Foto: Albert Prieto

La detenció de l'activista Rachid Alí ha aixecat una enorme polseguera a les xarxes i a la ciutat, especialment en els col·lectius socials on la seva figura és molt popular. Però passar per la comissaria no és precisament una novetat en la seva trajectòria professional.

Tal i com explica el seu germà Said, Rachid (1973) sempre ha estat una pedra a la sabata, especialment per al govern marroquí. Al seu país d'origen va ser detingut nombroses vegades en diferents ciutats però mai va entrar a la presó perquè les causes no tenien prou solidesa. "El tenien fitxat, feia reunions a les facultats i estava present a totes les manifestacions" recorda el seu germà. Said està convençut que aquest episodi no canviarà ni la mentalitat ni l'actitud de Rachid. "Ell seguirà igual perquè és un revolucionari".

La importància dels papers
Said troba molt sospitós que la detenció s'hagi produït en aquest precís moment, amb l'afer de l'imam del carrer Pearson en plena efervescència. Assegura que li han volgut tapar la boca. "És un avís perquè es calmi una mica i no parli gaire perquè tot és fals". De fet, tal i com recorda el seu germà, Rachid té els papers caducats des del 2006 però la policia no s'ha mogut fins ara. "Ell mai li ha donat importància a aquests temes".

Tota la família a Terrassa
Llicenciat en Filosofia i Ciències Econòmiques al Marroc, Rachid Alí ja compaginava els seus estudis amb col·laboracions en diversos mitjans de l'oposició. El 2001, i davant les magres perspectives laborals del seu país, va decidir emigrar a Terrassa, lloc de residència de tota la seva família des de fa més de quatre dècades. De fet, ell va ser l'últim membre dels Alí en abandonar el Marroc. A la ciutat ha seguit exercint el periodisme compromès amb el sector social i els col·lectius més vulnerables des del mitjà Terrassa Respon. A més a més, ha anat mantenint els lligams i les aportacions periodístiques amb mitjans del Marroc

En l'àmbit personal, té tres germans i està casat amb una santcugatenca, amb la qual espera el primer fill, que ha de néixer el mes de maig.