Aires de més qualitat a Viladecavalls

Carles Batalla
21 d'abril del 2012
L'equip de contaminació atmosfèrica
L'equip de contaminació atmosfèrica | La Torre

La localitat ja disposa d'una unitat mòbil per mesurar la contaminació atmosfèrica. S'ubicarà durant dos mesos al carrer de Baix, un lloc triat pel trànsit existent, per l'orientació, per qüestions de seguretat i per evitar molèsties als veïns. Aquesta unitat té analitzadors automàtics que permeten controlar els contaminants més importants en zones urbanes i industrials, com són partícules en suspensió, òxids de nitrogen i de sofre, ozó, benzè i altres compostos orgànics volàtils.

L'equip també disposa de sensors de les variables meteorològiques (direcció i velocitat del vent, temperatura, humitat, radiació solar, pressió atmosfèrica i pluja). Aquesta és una actuació que s'endega des del Consistori per caracteritzar la situació de la qualitat de l'aire al municipi i, alhora, enllaçar-la amb les gestions que s'estan duent a terme per a la resolució dels episodis de males olors. En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient, Teresa Pascual, s'ha reunit amb la subdirectora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Isabel Hernández. Durant la reunió s'ha fet un repàs de les actuacions realitzades i de les queixes registrades en els darrers mesos.

A partir de la campanya de detecció realitzada durant l'estiu de 2011 per les policies locals de Viladecavalls i Vacarisses, es va realitzar un requeriment formal a les dues instal·lacions de gestió de residus situades a Coll Cardús (l'abocador i el centre de tractament de residus del Vallès) per tal que mesuressin les emissions d'olors de les seves instal·lacions.

La metodologia d'avaluació de les emissions d'olors ha estat fortament supervisada pels tècnics de la DGQA i ja es disposa dels plans d'acció de les infraestructures. En el cas del CTR, els equips de depuració de les emissions són eficients i, en el cas de l'abocador, l'empresa explotadora ha presentat un programa de mesures correctores sobre els punts que tenen més incidència d'olor (els la zona de la depuradora).

Algunes de les actuacions han estat d'implantació immediata, com l'aturada de l'equip de tractament del concentrat d'osmosi. Teresa Pascual ha aprofitat per demanar a la Generalitat i l'Ajuntament de Vacarisses que no es baixi la guàrdia en la inspecció, supervisió i control de l'abocador. La idea és trobar una solució definitiva als episodis de males olors.