Pressupostos «de contenció» a Vacarisses

L'equip de govern aprova les partides d'inversions i despeses de l'exercici 2012, amb una retallada de 760.613,34 euros

Lluïsa Tarrida
11 d'abril del 2012
El ple municipal es va celebrar el passat dijous
El ple municipal es va celebrar el passat dijous | Cedida
El ple municipal  Foto: La Torre

El Ple de març va tenir dos punts calents: l'aprovació inicial dels pressupostos per a l'exercici del 2012 i l'aprovació inicial de la modificació de les ordenances fiscals.

L'equip de govern, de la mà de l'alcalde i regidor d'Hisenda, Salvador Boada, va presentar un pressupost de "contenció de despesa", marcat per la situació actual de crisi econòmica i, més en concret, per l'obligat compliment d'estabilitat pressupostària exigit pel Decret Llei de l'Estat.

Respecte a l'any anterior es contempla una davallada del pressupost de 760.613,34 euros (un 9,21% menys), el que significa deixar la partida en 7.501.925 euros. La previsible disminució dels ingressos quant a transferències corrents per part de la Generalitat afectarà bàsicament les escoles bressol municipals i l'Escola de Música. A més, hi ha la necessitat imperiosa de correcció del dèficit públic que repercutirà directament en l'augment d'algunes taxes i impostos.

Els vacarissencs veuran com l'Impost de Béns Immobles (IBI) se'ls apuja un 10 per cent, el que suposarà per a les arques municipals uns 200 mil euros extres. El Consistori ha realitzat, així mateix, un reajustament del capítol I (personal municipal), el que ha suposat una davallada de l'11 per cent ja que no es contractaran interins, i també s'ha reduït el capítol II (conservació i manteniment dels serveis municipals) amb 300 mil euros menys pressupostats.

S'hi ha de sumar l'endeutament amb dues pòlisses de crèdit per un import d'1 milió d'euros per fer front "a la manca de liquiditat, provocada principalment pels retards dels pagaments per part de la Generalitat, com per l'import pendent de cobrar de les quotes del projecte d'urbanització de Torreblanca II i La Carena Llarga".

Continuista
Un cop presentat l'exercici pressupostari, va arribar el torn de les rèpliques dels partits de l'oposició. Des del Partit Popular, tot i ser conscients "de la precarietat de la situació econòmica" van mostrar-se en desacord amb la reducció de les subvencions "als llibres de text escolar" i que no s'augmentin "les partides de foment del treball". Tot i així van decidir abstenir-se.

Més bel·ligerants van ser ERC i CiU, que van donar el seu vot en contra. Esquerra va considerar que no havien estat uns pressupostos negociats i que eren continuistes amb els marcats l'any passat i fets per l'anterior govern. Van criticar la manca d'aposta pel comerç; la no previsió dels ingressos extres quan el CTR augmenti la seva capacitat productiva i el desacord amb com es distribueixen les subvencions a les entitats. A més, de la no aposta per les energies renovables. En definitiva, van indicar que "podrien ser uns pressupostos molt més socials dels que s'han plantejat".

Per la seva banda, els convergents van posar èmfasi en la poca reducció que s'havia dut a terme en els dos primers capítols del pressupost. Van manifestar que calia apostar per la mancomunitat de serveis en tot allò que fos possible o externalitzar, per exemple, l'Escola de Música. "Hem d'anar a totes", va exclamar el regidor de CiU, i va remarcar que l'equip de govern havien "seguit la llei del mínim esforç".

El PSC va coincidir amb ERC a titllar els pressupostos de continuistes per mantenir les mateixes polítiques per ells iniciades quan eren al govern. Van mostrar la seva sorpresa perquè la reducció del capitol I més important era en personal de l'àmbit de l'educació i en canvi no s'ha proposat rebaixar el sou als càrrecs electes. Així com van trobar a faltar més ajuts als serveis a les persones. Malgrat tot, per "responsabilitat i coherència" van decidir abstenir-se.

Escoles bressol
Així mateix, en el ple es va aprovar amb els vots de l'equip de govern, i amb ampli rebuig dels membres de l'oposició, l'increment de les quotes de les escoles bressol municipals (el Xic i el Cuc) i de l'Escola de Música. La reducció en les subvencions de la Generalitat ha fet, segons va explicar el regidor d'Ensenyament, Josep Maria Gibert, que s'haguessin de modificar les ordenances "de manera que el preu del servei s'ajustés a la capacitat econòmica de les famílies".

L'Ajuntament posarà en marxa una prova pilot marcada per un sistema de "tarificació social". Les quotes s'apujaran un 60% tot i que hi haurà bonificacions de fins al 20% per a famílies nombroses o monoparentals i del 10% pel segon fill matriculat.

Així doncs, la taxa més alta s'enfilarà als 188 euros mentre que la mitjana serà de 160 euros per nen, sense comptar les bonificacions socials. Pel que fa a l'Escola de Música, les taxes augmenten de mitjana un 24%, el que representa entre 3 i 8 euros més per nen.