Mark Pulido: «Fan sis notes de cop i poden durar minuts»

La Seu d'Ègara celebra els canvis d'estació a ritme de biles, campanes planes amb efectes terapèutics

Carles Batalla
08 d'abril del 2012
Marc Pulido a Sant Pere
Marc Pulido a Sant Pere | J.M.O.
Mark Pulido a Sant Pere Foto: J.M.O.

Els canvis d'estació a la ciutat ja no seran un tràmit metereològic sinó un esdeveniment musical. Així ho ha decidit el consistori, que partir d'ara organitzarà concerts a la Seu d'Ègara com el que va fer per commemorar el passat 20 de març amb motiu de l'equinocci de primavera. El protagonista és Mark Pulido, un artista terrassenc expert en biles, unes campanes planes que emeten un so de llarga durada i tenen un ampli ventall d'harmònics.

"Poden fer sis notes a la vegada i durar cinc minuts. És una vibració que et ressona molt endins i quan s'ajunten 29 campanes es creen harmonies que floten a l'aire. No hi ha cap instrument que pugui fer el mateix", assegura Pulido. La història és tan recent com peculiar: el rus Alexander Ivanovic Zhikarev va inventar aquest instrument el 1988, moment en què va trobar l'aliatge adequat dels metalls.

Pulido va conèixer l'inventor en un viatge a l' Índia el maig del 2011, el va dur a Terrassa i va crear el seu joc de 29 biles. Des d'aleshores, ha actuat en cites com el 6è Festival Gong de Noves Sonoritats i Instruments no Convencionals o en un concert meditatiu a l'Ermita de Santa Cecília (Montserrat) coincidint amb la celebració de la data 11/11/2011.

La particularitat de l'instrument resideix en el seu caràcter terapèutic. "Harmonitza cos i ment i canvia el teu estat anímic" diu Pulido. Les zones cerebrals es mesuren per ones hertzianes i hi ha estudis científics que han corroborat que les biles indueixen a "estats de meditació i relaxament". L'artista terrassenc està frisós per dur en un lloc "tan especial" un espectacle que el 2012 es repetirà novament al juny pel solstici d'estiu, el setembre per l'equinocci de tardor i el desembre pel solstici d'hivern.

Especialista en el didgeridoo
Mark Pulido (1982) és llicenciat en Belles Arts però es considera un autodidacte. El domini de les biles és el següent graó d'una etapa que va inaugurar fa anys, quan tocava el 'hang'. Es tracta d'un instrument de percussió melòdica creat el 2000 a Suïssa consistent en dos hemisferis de metall soldats que es poden tocar amb la punta dels dits, els polzes o els palmells de la mà. O mesclant les tres maneres simultàniament. Posteriorment també es va especialitzar en el 'didgeridoo', un instrument de vent ancestral usat pels aborígens australians. I finalment la curiositat l'ha conduït fins a les biles.

La seva principal motivació a l'hora de tocar aquestes campanes planes és el "caràcter sagrat" d'un espai com La Seu d'Ègara. Les propietats de l'instrument i la seva potència sonora són extraordinàries, tant en espais tancats com a l'aire lliure i permeten fer concerts molt especials sense amplificar, expandint un so que arriba a grans distàncies. "La gent se sorprèn molt quan ho sent perquè no s'ho espera. És un so molt fort i potent però al mateix temps harmònic", comenta Pulido.

Perllongar el so
La llarga investigació que va dur a terme el mestre rus Zhikarev ha permès un salt enorme en quant a duració. Normalment, una campana sona durant uns segons (pot arribar als set, segons el terrassenc) però les biles fan miques les estadístiques i les possibilitats de les campanes clàssiques. De fet, amb un sol cop és suficient per aconseguir un so de cinc minuts. "El so puja i baixa, a vegades sembla que canti". Unes peces úniques a l'Europa Occidental que es podran sentir tres vegades més a la ciutat durant aquest any. Si l'experiència funciona i té èxit, el consistori es plantejaria convertir-la en una activitat regular i fix.