La crisi empetiteix les mones

Monster High, Barrufets i Barça acaparen la majoria de mones que aposten per ser de mida més petita però mantenir els ninots de plàstic

Lluïsa Tarrida
05 d'abril del 2012
Hello Kitty continua sent un clàssic, com mostra La Pastisseria
Hello Kitty continua sent un clàssic, com mostra La Pastisseria | L.T
Hello Kitty continua sent un clàssic, com mostra La Pastisseria Foto: L.T

Dilluns vinent els padrins no poden faltar a la cita. És un dels dies més esperats per als més petits ja que rebran la Mona de Pasqua. Enguany, el gremi de Flequers i Pastissers calcula que es vendran 600 mil mones a tot Catalunya. Terrassa també participarà activament d'aquesta festa i, de fet, des de la setmana passada ja es van començar a encarregar les primeres mones.

"Es preveu que farem les mateixes mones que en els anys anteriors, però sí que seran de mida mitjana o petita", explica Joan Turull, president del Gremi de Pastisseria de barcelona i Provincia. Des de La Pastisseria diuen, hi ho corrobora el president del Gremi de Pastissers de Terrassa, Josep Maria Carné, que la reducció de la mida de les mones de xocolata afavoreix que el preu sigui més assequible i que les vendes es mantinguin. Carné però, no es mostra gaire optimista amb quantes mones es vendran, i de moment, manifesta que el sector està "a l'expectativa" i prefereix no aventurar quantes se n'acabaran comprant.

S'estima que cada família invertirà entre 25 i 75 euros en la compra de la mona, sigui de xocolata o de pastís. En molts casos, fins i tot, hi ha moltes llars terrassenques que en tindran de les dues classes.

Els preus es mantenen
I és que malgrat la passió dels nens per la xocolata, sobretot si és blanca, el pastís de mantega, fruita o de nata i trufa continua sent un clàssic que no ha passat de moda. "Per mi una mona ha de tenir la base de pastís, i si després es vol afegir un ninot de xocolata o de plàstic endavant, però el pastís s'ha de mantenir" afirma contundent el passtisser Turull.

El Gremi local i nacional destaquen que a pesar que s'han incrementat els preus de l'ametlla, la xocolata i, sobretot dels ous -s'han apujat un 80 per cent-, les pastisseries han optat per mantenir els preus dels anys anteriors per intentar facilitar la sortida de mones i no patir més pèrdues de les esperades. 

Tot i així, les mones que més es veuen són les de xocolata. Forns i pastisseries tenen els aparadors untats amb mil i una figures. Aquest any, "les Monster High estant tenint molt èxit, però també els Barrufets o clàssics com la Hello Kitty i el Bob Esponja" comenten des de La Pastisseria.

Com passa sempre, la televisió i els dibuixos animats marquen la tendència entre els gustos dels més joves, que demanen als padrins i familiars una mona en què hi apareguin els seus personatges preferits. Però també hi ha figures atemporals que any rere any es fan un lloc entre les mediàtiques, parlem de les mones amb motius futbolístics, i més concretament, del Barça, tot i que també se'n poden aconseguir més o menys fàcilment de l'Espanyol o del Madrid. Escuts, cares de futbolistes i terrenys de joc de xocolata vestits amb els colors blaugrana seran degustats al llarg d'aquesta setmana, i especialment a partir de dijous.

Mones a mida
A més de la mona de xocolata o de pastís cal tenir en compte tots els complements que l'acompanyen. És a dir, actualment sembla ser que una mona no és completa si no té cap ninot de plàstic que il·lustri el motiu escollit.

Entre les novetats que en els darrers anys s'estan introduint hi ha la proliferació de les mones personalitzades. Un dels especialistes a la nostra ciutat és B.mbons. L'únic que necessiten és una fotografia de la persona a la que anirà dirigida la mona. A més, també s'hi poden incorporar frases o paraules, al gust del consumidor. La forma emprada en aquests casos és l'ou de xocolata, normalment negra o amb llet. La blanca s'utilitza per ressaltar la fotografia o les lletres.

Però per aquells que encara vulguin ser més originals, hi ha les mones que els propis nens es poden fer. Es tracta de regalar-los l'ou acompanyat per xocolata líquida de colors i que ells mateixos puguin divertir-se i decorar-la al seu gust. A més de pintar, també hi ha el model pels amants de l'hoquei en què poden enganxar peces de xocolata colorejades amb els colors de l'equip preferit o bé una en què es poden enganxar lacasitos de colors o una amb llaminadures.