Josep Boix serà enterrat a les cinc a la catedral

Va ser regidor de l'Ajuntament entre el 1958 i el 1964, època en què el municipi va adquirir la Masia Freixa

La Torre
21 de març del 2012
Josep Boix
Josep Boix | El Social
Josep Boix Foto: El Social

L'urbanista i crític d'art Josep Boix i Gené ha mort als 86 anys. L’enterrament será avui dimecres dia 21 de març a les cinc de la tarda a la catedral del Sant Esperit.

La seva trajectòria personal i professional abarca més de cinc dècades i molts aspectes relacionats directament amb la seva ciutat. Procedent d'una família vinculada al tèxtil, sector en què va treballar durant 38 anys, es va llicneiar a lla Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Va ser regidor del consistori terrassenc entre 1958 i 1964, època en què el municipi va adquirir la Masia Freixa i la seva intervenció va resultar clau per conservar aquesta joia del modernisme local, ja que va assumir la restauració del edifici i va impedir que fessin un carrer al mig del Parc de Sant Jordi.

Des del diari local va engegar campanyes per salvar la fàbrica Aymerich i Amat, el magatzem Farnés i la Casa Alegre de Sagrera. La seva ferma defensa del patrimoni urbanístic i arquitectònic i, sobretot, les seves proclames en contra de l'especulació, el van fer víctima de la censura i es va passar deu mesos sense poder escriure. A finals del mes d'agost de 1966 va contribuir a la restitució del monument de la Creu Gran, enderrocat sense motiu per la Brigada d'Obres, en un episodi que va provocar la indignació unànime de la ciutadania.

"Les ciutats es fan a partir de raons històriques", deia Boix, que també va ser membre actiu de la Junta Municipal de Museus i va estar molt vinculat als Amics de les Arts i Joventuts Musicals. També va formar part de la junta directiva de Ràdio Terrassa, fou membre fundador del premi literari "Ciutat de Terrassa", autor del llibre "Cent anys d'urbanisme. 1877-1977" i responsable del primer catàleg d'edificis i carrers a protegir de la ciutat, un projecte encarregat per la Junta de Museus.

Professor d'Història de l'Art de l'Escola d'Arts Aplicades de Terrassa, sota el pseudònim de Félix Riaza va publicar centenars de crítiques al Diari de Terrassa amb un to constructiu. "Si destrosses una persona, et destrosses a tu mateix", afirmava. El 2007 va ser elegit terrassenc de l'any.