De l'amor a l'odi hi ha un pas

El Principal acull dissabte l'obra "Qui té por de Virginia Woolf" amb Pere Arquillué i Emma Vilarasau

Nació Digital
09 de març del 2012
Pere Arquillué serà al Kursaal dimecres.
Pere Arquillué serà al Kursaal dimecres. | Josep Aznar
Pere Arquillué. Foto: Josep Aznar

En George i la Martha s'odien però alhora es necessiten. Després d'anys de convivència es coneixen perfectament i saben les debilitats de l'altre i com atacar-lo per ferir-lo. En George és un professor d'història amb un greu problema d'alcoholisme mentre que la Martha és la filla del rector de la universitat, i és una dona frustrada i fàcilment irritable. Quan una nit de dissabte es reuneixen amb un company de feina i la seva esposa per passar una estona agradable, la vetllada esdevé un autèntic malson.

Aquest és el punt de partida de l'obra "Qui té por de Virginia Woolf?" que es podrà veure el proper dissabte en una doble sessió al Teatre Principal. El Centre d'Arts Escèniques de Terrassa davant de  l'èxit aclaparador en la venda d'entrades de la sessió de les 21 hores, ha decidit programar-ne una altra a les 18 hores.

L'obra d'Edward Albee està plena de diàlegs colpidors, àcids i punyents que no deixaran l'espectador indiferent. El clàssic ha estat traduït per Josep Maria Pou i compta a la direcció amb Daniel Veronese. El repartiment també és estel·lar. Pere Arquillué i Emma Vilarasau conformen la parella protagonista, mentre que Mireia Aixalà i Ivan Benet encarnen el matrimoni convidat.

"Qui té por de Virginia Woolf?" no és sols un retrat de la societat nord-americana del moment (va ser estrenada a Broadway el 1962) sinó també fa veure a l'espectador que l'engany no és només un problema individual, sinó sobretot un mal nacional.

"Parla de les relacions humanes i de parella i de la falta de capacitat per assumir la responsabilitat d'una vida i el propi fracàs", va apuntar Vilarasau el dia de la seva estrena al Teatre Romea. Per la seva banda Arquillué va afegir que l'obra parla del "fracàs de l'home com a home, i de les relacions".

Una parella real
Albee va basar els seus personatges centrals amb dos bons amics seus, Willard Maas i Marie Menken tot i que va "robar" els noms del President George Washington i la seva esposa, Martha Washington. L'obra va tenir certa polèmica quan es va estrenar, en part per culpa del llenguatge profà i molt sexualitzat que s'utilitzava.

No és la primera obra que Terrassa pot veure de Daniel Veronese. El director argentí va presentar la temporada passada la seva revisitació de la Casa de Nines d'Ibsen amb "El desarrollo de la civilización venidera". El terrassenc Pere Arquillué va recollir un bon grapat de premis el 2011, per la seva interpretació a "Primer Amor", espectacle pel qual va rebre el Premi Nacional de Teatre, el Premi Ciutat de Barcelona i, recentment, el Premi Butaca al millor actor teatral de 2011.