S'inicien les obres per reparar la xemeneia Bòbila Almirall

Un despreniment a la cornisa obliga l'Ajuntament a rehabilitar l'edificació

La Torre
01 de març del 2012
576_1330620275Xemeneia_Allmirall(Terrassa)
576_1330620275Xemeneia_Allmirall(Terrassa)


L'Ajuntament de Terrassa executarà a partir de la setmana vinent treballs de reparació i manteniment de la xemeneia de la Bòbila Almirall arran la detecció d'un despreniment a la cornisa major de l'estructura. Fa unes setmanes es van fer treballs de reparació urgents per aquest despreniment i es va detectar que calia reparar també els graons de l'escala de cargol de la xemeneia. Per aquest motiu s'ha optat per fer treballs a les cornises i a l'escala que en garanteixin la seguretat de manera permanent.  

La xemeneia té a la part superior dues cornises de pedra artificial (formigó), una a la mateixa boca i una altra de mida més gran ubicada una mica més avall. La peça despresa pertany a aquesta segona cornisa. La intervenció feta recentment va revelar que la causa del despreniment va ser l'oxidació de les barres d'acer que sostenen la cornisa a conseqüència de la porositat del reblert de formigó que es va fer en l'any 1956. Segons el Consistori, la cornisa superior no ha donat cap símptoma de fallida de les seves fixacions, però s'aprofitarà l'actuació per a reforçar-la i garantir així que l'actuació és integral i definitiva.

La durada de les obres serà d'un mes i mig

Els treballs es faran amb sistemes d'actuació propis d'escalada, tot i que es podrà complementar amb la col·locació de bastides parcials que permetin l'accés dels treballadors i del material. Els ancoratges de les línees de vida que se situin per treballar es deixaran col·locats a la xemeneia per tal de que puguin ser utilitzats posteriorment per qualsevol reparació o treball complementari que eventualment es pugui fer en el futur.

El termini d'execució de les obres és d'un mes i mig i el pressupost de licitació és de 57.993,46 euros. Per raons de seguretat, la zona més propera a la xemeneia es va precintar el 31 de desembre i no es desprecintarà fins que finalitzin les obres.

La Xemeneia de la Bòbila Almirall és la més alta de Terrassa i és també la xemeneia més alta del món dotada d’una escala de cargol exterior (63 m i 217 esglaons). La seva construcció data del 1956 i pertanyia a la bòbila (fàbrica de materials de construcció) que hi havia al solar que avui ocupen la plaça de l’assemblea de Catalunya i el Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany.