Un autorretrat de Miquel Ros per a la ciutat

L'escultura s'uneix a dos bustos de l'artista que formen part del Museu de Terrassa

Redacció
28 de febrer del 2012
El fill de l'artista
El fill de l'artista | La Torre

Pere Ros, fill de l'artista, lliura l'escultura del Foto: La Torre

La ciutat compta des d'avui amb un autorretrat de l'escultor Miquel Ros. Els germans Pere i Cèlia Ros, fills de l'artista, han lliurat l'obra a l'alcalde en un acte que ha tingut lloc a a la Casa Museu Alegre de Sagrera.

Es tracta d'una peça de marbre que l'artista va fer el 1940, quan tenia 39 anys. L'obra s'afegeix a dos bustos de l'autor que formen part de la col·lecció del Museu de Terrassa, un de Baltasar Ragón i un altre de Ferran Canyameres.

Pere Navarro ha dit que els actes de donació com aquest signifiquen "un compromís amb la ciutat i serveixen per conservar la memòria de l'artista i perquè aquest sigui més conegut". En aquest sentit, s'ha anunciat que properament es crearà una secció al web municipal per a mostrar les obres donades a la ciutat.

Miquel Ros i Orta (Instinción, Almeria, 1901-Terrassa 1962) va arribar el 1916 a Terrassa, on va estudiar a l'escola d'Arts i Oficis i va treballar en un taller de marbres. A partir dels anys 20 es va donar a conèixer com a escultor amb diferents exposicions i encàrrecs. Després de tornar de la Guerra del Marroc, l'any 1928 fa la seva primera exposició a Terrassa amb el pintor Ramon Cortés organitzada pels Amics de les Arts.

Per l'exposició Universal de Barcelona de 1929 va rebre l'encàrrec de guixaire artístic en la construcció del Poble Espanyol. Durant tota la seva trajectòria artística, Ros combina l'obra comercial amb les exposicions artístiques a Terrassa, Barcelona i altres poblacions. Després de la Guerra Civil, es va dedicar plenament als encàrrecs funeraris i els de caràcter religiós. Actualment es poden veure obres seves a l'església de San Juan Bautista de la seva localitat de naixement, on és conegut com a "Miguel de los Santos", i al cementiri de Terrassa.

El passat mes de gener l'Ajuntament d’Instinción va retre homenatge a l'artista amb un acte institucional que va comptar amb la presència del regidor de Cultura de Terrassa, a més d'una exposició i la presentació d'un llibre sobre la seva vida i obra.