Els Amics de les Arts, avui a Terrassa

"Espècies per catalogar", el seu darrer treball, es podrà escoltar el proper 17 de març a Terrassa

J. M. Oller
17 de març del 2012
640_1328544011Els_amics_de_les_arts
640_1328544011Els_amics_de_les_arts


Els Amics de les Arts han tornat, i amb molta força. El seu nou disc Espècies per catalogar (de Discmedi) ja és a la venda. És el quart de la seva carrera i apareix després d'un any de silenci allunyats dels escenaris. I el fenomen segueix funcionant. Els seguidors de Terrassa tindran l'oportunitat de gaudir de la seva música el dissabte 17 de març a les nou de la nit, per 28 euros, a la sala Alfons Vallhonrat del Centre Cultural Unnim de la Rambla d'Ègara.

Espècies per catalogar és una proposta més madura, més reflexiva i alhora manté la frescor que ha caracteritzat sempre el grup. El nou treball sembla predestinat a ser  un dels més importants de la temporada 2012. I, a més, a Terrassa hi no vindran sols. La Bed@Banda (baix, bateria i secció de vents) els acompanyarà de nou en directe per desplegar tots els matissos de les seves noves cançons.

En la seva pàgina web escriuen: "Concerts, el llançament del disc, la web, les xarxes socials, la promoció, els mitjans… però res d’això no té cap mena de sentit si al  darrera no hi ha el més important: les cançons i la gent que les escolta. Espècies per catalogar són les noves dotze cançons. I avui deixen de ser només nostres per ser de tothom qui les vulgui abraçar".

Un públic sempre fidel
Els Amics de les Arts, després d'aconseguir un públic fidel amb el seu últim treball, el lloat  i elevat als altars Bed&Breakfast (Disc d'Or amb més de 30.000 còpies venudes arreu), i cloure una exitosa gira, ara esperen repetir el mateix i reconeixen que "no hi ha cap recepta màgica que faci que les cançons arribin. L’únic que hem intentat fer és ser honestos amb nosaltres mateixos i fer el disc que volíem fer, sense artificis. Creiem que els nostres seguidors sempre han premiat que fóssim sincers i honestos i amb Espècies per catalogar  ho hem tornat a ser. Eren les dotze cançons que ens venia de gust fer i les hem fet."

Els Amics de les Arts havien avançat cançons des de fa tres setmanes. "Una de les coses que et passen com a músic és que fas el disc i quan el tens acabat, un cop ja has fet el màster i ja està tot ben mescladet, l’has de portar a fàbrica a que te’l  facin (les còpies, els llibrets…). En aquest període, que són com sis setmanes, absolutament ningú et dona cap tipus de feedback. Llavors nosaltres vam dir-li a la discogràfica que necessitàvem ensenyar alguna cosa, poder treure alguna cançó abans per oferir-la a la gent perquè veiés el que seria el nou treball".  

Cançons per viatjar i descobrir
El dia 24 de gener es va poder escoltar a través del seu bloc la cançó de Monsieur Costeau, un tema que amb tan sols tres setmanes ha aconseguit gairebé 100.000
reproduccions a Youtube. Però no en van tenir prou ja que més endavant van publicar el videoclip d’aquesta mateixa cançó i una altra cançó que tampoc s’havia escoltat mai fins llavors, Lousiana (o els camps de cotó), que va ser molt ben rebuda pel públic.

Aquestes dues van ser les escollides per mostrar abans que sortís el CD "perquè  
Monsieur Costeau  -segons explica Dani Alegret, pianista i cantant del grup- defineix molt el que és Espècies per catalogar ja que és una cançó que ensenya la sonoritat que hi haurà dins aquest disc i fa molta justícia amb la temàtica, ja que hi ha moltes cançons que parlen de viatjar i de descobrir. I Lousiana,  per contrast, perquè és un mig temps, és una cançó que temàticament parla del perdó, una cançó que potser abans no l’haguéssim escrit, no ens haguéssim atrevit a compondre-la. I volíem ensenyar-li a la gent el que estem fent ara."