L'alberg per als sense sostre, molt més a prop

El ple aprova el Pla Especial d'Ordenació d'Usos de l'edifici modernista del 22 de Juliol

J.M.Oller
23 de febrer del 2012
Edifici del Condicionament, al Passeig del 22 de Juliol,
Edifici del Condicionament, al Passeig del 22 de Juliol, | La Torre
Edifici del Condicionament, al Passeig del 22 de Juliol, Foto: La Torre

La creació d'un centre per a sense sostre a l'antiga fàbrica del Condicionament Terrassenc està ja molt més a prop, tot i que les protestes dels opositors no s'aturen. El ple municipal ha aprovat aquest dijous al vespre el Pla Especial d'Ordenació d'Usos de l'Edifici. L'equip de govern bipartit PSC-ICV-EUIA hi ha votat a favor, el PP en contra i CiU s'ha abstingut.

Les modificacions permeten ampliar el ventall d'activitats i encabir-hi l'alberg per a les persones sense sostre de Terrassa (40-50 places, en 600 metres quadrats) i la Cooperativa Teixidors, a més de convertir-se en centre de cultura popular in una fàbrica de les arts visuals relacionada amb el circ. En el ple de gener ja va ser un dels temes estrella del dia.

A l'espai adjudicat a la planta baixa del Condicionament Terrassenc, Teixidors hi situarà les seves oficines, l'exposició d'eines, la venda de teixits i els telers, mentre que al soterrani aquesta firma gaudirà de gairebé 2.000 metres quadrats de magatzem.

El Condicionament Terrassenc va ser el primer Condicionament públic de fibres i matèries tèxtils de tot l’Estat. És el fruit associatiu de diferents industrials de Terrassa que inauguren el seu primer edifici, al carrer del Nord, l’any 1904. Amb el creixement de les activitats i de la producció tèxtil de Terrassa van creure oportú fer un edifici de nova planta més ampli i operatiu. Per això van adquirir el solar del passeig 22 de juliol on van construir l’actual edifici inaugurat el 1916, obra modernista de l’arquitecte Lluís Muncunill.

A partir de finals dels anys 1960 el Condicionament va especialitzar-se en el laboratori d’anàlisi, evolucionant cap a l’actual nom de Leitat (Laboratorio de Ensayos e Investigaciones Textiles). L’any 2006 va permutar l’edifici amb l’ajuntament, passant-ne aquest a ser-ne el propietari.