«El PSC posa l'alberg al Centre perquè no hi perdrà cap vot»

Loreto Duaso és la portaveu dels veïns del Condicionament

J. M. Oller
13 de febrer del 2012
Loreto Duaso
Loreto Duaso | J.M.Oller
Loreto Duaso. Foto: J.M.Oller

La cara més visible dels opositors a l'alberg per a pobres a les instal·lacions del Condionament Terrassenc és Loreto Duaso. Fins ara, i des del mes d'octubre, ja ha tingut durs enfrontaments verbals amb alguns regidors de l'equip de govern municipal. Afirma que ella aposta pel diàleg i que l'únic que es demana és "transparència". També diu que en el grup que encapçala hi ha gent de totes les tendències polítiques.

- Es poden saber les raons que la van portar a complicar-se la vida d'aquesta manera?
I tant. El 28 de setembre de 2011 un veí em va ensenyar un paper de l'Ajuntament on s'explicava que finalment s'havia decidit posar l'alberg al barri del Centre. No vaig entendre les raons de la decisió i perquè no s'havia parlat amb la gent que viu a la zona, la principal afectada per un servei a les persones molt especial. A partir d'aquest moment tot va començar a girar, amb reunions, assemblees, informació a través del  Facebook, recollida de més de 1.000 signatures...

- L'objectiu fonamental dels veïns organitzats era i és...
Aconseguir informació. Saber quins són els arguments per triar el Condicionament, un edifici catalogat com a espai cultural i que forma part de la Ruta Modernista de Terrassa. I també conèixer de primera mà per què no es va fer al Pla del Bonaire, al Segle XX o a algun altre lloc.

- En sap els motius?
Bé, al Pla del Bonaire són molt clars: la pressió veïnal. Nosaltres, en aquest sentit, apostem per la via de la paraula, pel debat, no per sortir al carrer a protestar. Al Segle XX hem sabut que va ser per la manca d'acord amb el propietari del local.

- L'Ajuntament defensa que és el lloc idoni per motius tècnics, per la centralitat, per la proximitat de les línies d'autobús i de  Renfe, per tenir-ne la propietat...
Es contradiu. Em sorprendria que els sense sostre utilitzin vehicles o transport públic per desplaçar-se. I tenim dubtes que només calguin simples actuacions per adequar un espai que havia acollit oficines. La veritat és que, al nostre parer, han imperat més els criteris partidistes que els objectius.

- I això, traduït, vol dir exactament.
Des d'un principi ha estat un tema polític. Ben bé des del minut 0 i és cert que després hem tingut la comprensió de CiU i del PP. Considero que es pot dir perfectament que el Partit dels Socialistes de Terrassa, l'equip de govern municipal, ha triat el Condicionament perquè sap que posar un alberg al barri del Centre no li comportarà cap pèrdua de vots. Al Pla del Bonaire hagués estat una altra cosa. I si ho haguessin fet a Ca n'Anglada se'ls haguessin menjat.

- Se'ls acusa des d'alguns llocs de no voler l'alberg per qüestions elitistes.
És mentida, però sí, se'ns ha acusat d'això. Volem un alberg per als sense sostre a Terrassa. És necessari, i no neguem que es faci al Condicionament. Però primer volem tenir informació, saber què diuen els informes, esbrinar si és perillós o no tenir un centre d'aquests tipus. Ens falten elements per a decidir. Si l'Ajuntament és transparent, si es confirma que no es generen problemes socials per la seva existència, doncs endavant. Però per arribar fins aquí hi ha un llarg camí.