Ullastrell arriba per primera vegada als 2.000 habitants

La població del municipi vallesà ha crescut en un 60 per cent en la darrera dècada

L. Tarrida
23 de gener del 2012
La població d'Ullastrell ha superat el seu rècord històric
La població d'Ullastrell ha superat el seu rècord històric | L. Tarrida

La població d'Ullastrell ha superat el seu rècord històric Foto: L. Tarrida

El passat 8 de desembre un fet remarcable va passar a la petita localitat d'Ullastrell. La població va arribar, per primera vegada a la seva història, als 2.000 habitants. L'alegria dels seus vilatans, i sobretot de l'Ajuntament, quan van saber la bona nova va ser molta. Més enllà dels motius purament econòmics o polítics que aniran associats a aquesta fita, pel municipi suposa una mostra més de la seva vitalitat, de l'afany de seguir creixent de forma natural i amb sang jove.

Situat en un turó de 342 metres d'alçada trobem Ullastrell, el qual gaudeix d'unes vistes privilegiades gràcies a restar oberta als quatre punts cardinals, que van des de la Mar Mediterrània als Pirineus, amb Montserrat al fons com a clar protagonista. El poble té 7,22 quilòmetres quadrats de terme municipal i es troba al límit comarcal amb el Baix Llobregat i entre els municipis de Viladecavalls, Terrassa, Castellbisbal i Abrera. A més de la capital municipal comprèn els nuclis de Ca N'Amat, Can Cabassa i la urbanització Can Palet.  

Canvis a l'Ajuntament
La primera dada demogràfica que es té registrada d'Ullastrell es remunta a l'any 1553. En aquells temps, la localitat tenia 9 habitants i la seva base econòmica requeia en l'agricultura, centrada bàsicament en el cultiu de la vinya. El poble va anar evolucionant i creixent, però no va ser fins l'any 1717 en què el nombre de conciutadans va superar la franja dels 50.

Un segle després ja se situava en els 212 habitants. A partir d'aquí ja no ha parat de créixer fins a finals de l'any passat quan va arribar als 2 mil. Cal dir que a finals de febrer del 2011, el padró municipal marcava un total de 1926. Així doncs, en menys d'un any, Ullastrell ha vist com augmentaven els seus veïns de forma considerable fins al punt que en les darreres dues dècades la població ha crescut en gairebé el 60 per cent (dels 929 habitants de l'any 1990 als 2.000 actuals). Com ja hem mencionat anteriorment, el poble viurà força canvis. Entre els més destacats hi ha el que es viurà en les properes eleccions municipals, ja que l'Ajuntament passarà a tenir dos regidors més.   

Joan Ballbè (ERC) és l'alcalde de la població des de les passades eleccions quan la seva formació va aconseguir gràcies a una aliança amb el Partit dels Socialistes formar govern. Pel batlle, l'arribada del nadó Ángel suposa més alegries que penes.

Si bé es cert que hauran de deixar sol·licitar determinades subvencions com a poble petit, al mateix temps podran optar a moltes altres que fins ara li estaven vetades per nombre d'habitants. "Per nosaltres és tota una aventura. A partir de 2.000 habitants hi ha una sèrie de serveis que hem de donar des de l'Ajuntament. La voluntat és seguir amb la mateixa dinàmica encara que amb la situació actual és complicat introduir nous serveis".

Creixement natural zero
El poble manté un perfil jove. Segons dades de l'Idescat de l'any 2010, hi havia 408 persones entre 0 a 14 anys per 200 habitants que tenien entre 65 a 84 anys. Amb el boom immobiliari, Ullastrell va veure com rebia desenes de persones vingudes de les localitats veïnes, bàsicament famílies amb fills petits.
Pel que fa a la distribució per sexes, Ullastrell manté força la paritat tot i que sorprèn per tenir més homes que dones, al contrari de la tendència a Catalunya. D'aquesta manera, l'any passat sobre un cens de 1.904 habitants, 960 eren homes i 940 eren dones.  Destacaven les 21 dones majors de 84 anys per tan sols 3 homes que superaven aquesta edat. En canvi, hi havia 215 nens menors de 15 anys per 193 nenes de la mateixa franja d'edat.

Quant a la població estrangera resident a Ullastrell, el padró recollit a l'Idescat per l'any 2010 i sobre un padró de 1.892, indicava que hi havia 37 persones que tenien nacionalitat estrangera. Si ens fixem en el lloc de naixement, hi havia 1.675 persones nascudes a Catalunya, 145 a la resta de l'Estat i, finalment, 72 persones que havien nascut a l'estranger.

Com a curiositat demogràfica, es pot dir que hi ha set persones empadronades a Ullastrell però que tenen fixada de forma temporal la seva residència a l'estranger. En concret, si les classifiquem per sexes, es tracta de dos homes i cinc dones.

Un altre fet paradoxal és que a pesar que la població a la vila ha continuat creixent considerablement aquests últims anys, sí agafem el padró del 2010, es pot veure que en realitat, el creixement natural va ser de saldo 0. És a dir, a Ullastrell hi van néixer 11 nens i nenes però al mateix any també es van produir fins a una onzena de defuncions. Curiosament, es va mantenir la mateixa proporció de dones i homes al poble.

No més sòl edificable
L'explicació d'aquest fet pot ser, com explica Ballbè perquè "amb el boom immobiliari va venir molta gent dels pobles dels voltants, buscant una forma de vida més tranquil·la però amb els serveis bàsics coberts". Així, gràcies a la immigració provinent dels pobles de rodalies, Ullastrell ha seguit creixent. I la idea, segons l'alcalde, és que ho segueixi fent ja que "encara que en el nou pla urbanístic, en fase d'aprovació inicial, no es contempla l'opció de crear més sòl urbà edificable, sí que volem canviar la tipologia d'habitatges, de cases unifamiliars, per fer-ho més accessible a trams de la població que fins ara en quedaven fora".

Per últim, es podria destacar el nivell d'instrucció que existeix  a aquesta població vallesana. Segons dades de l'Idescat del passat any 2010, a la localitat hi havia un total de 155 persones que no tenien cap tipus de titulació, fet que no és del tot estrany tenint en compte que bona part de la població major de 65 anys treballava en l'agricultura o ramaderia. Per la part alta d'estudis, hi ha 144 persones amb titulació universitària.