\"Són uns pressupostos reals, realistes i condicionats\"

L'alcalde apel·la a la responsabilitat de la Generalitat i a l’Estat per entendre la limitació en les inversions de 2012, que s'hauran de fer exclusivament amb recursos propis

Carles Batalla
18 de gener del 2012
L'Ajuntament ha presentat els pressupostos del 2012
L'Ajuntament ha presentat els pressupostos del 2012 | Carles Batalla
L'Ajuntament ha presentat els pressupostos del 2012 Foto: Carles Batalla

"Treballem amb el que tenim però nosaltres no som els que hem retallat la despesa en educació ni en salut ni els que hem tret la gratuïtat del peatge de Les Fonts. No totes les Administracions són iguals, no podem confondre a la gent". Amb aquesta contundència s'ha expressat avui Pere Navarro a l'hora de presentar el pressupost de Terrassa de 2012. L'alcalde ha dit que, al marge de la incertesa econòmica a nivell europeu, les decisions tant de l'Estat com de la Generalitat de Catalunya han repercutit negativament en l'elaboració dels comptes. A més, cap de les dues instàncies de poder han aprovat els seus respectius comptes, cosa que ha obligat l'Ajuntament a fer una "previsió" en funció de les dades existents.

Quant a l'atribució de responsabilitats en l'àmbit català, Navarro ha recordat que la Generalitat deu al consistori 14 milions d’euros i que també han pesat molt les retallades en educació i serveis socials (2,5 milions d’euros el 2011) i la manca de subvencions en matèria d'escoles bressols i del Pla de Barris.

Però el govern central també s'ha endut una bona clatellada. L'alcalde ha denunciat "la ingerència en l'autonomia municipal” produïda amb l'augment del 10% de l'IBI, un increment superior al pactat en les ordenances. Segons Navarro, es tracta "d'un regal enverinat" que es compensa amb la congelació de l'aportació de recursos però, sobretot, pel límit del 75% en la capacitat d'endeutament. Això farà que les inversions hagin de ser a càrrec dels recursos propis, quelcom assumible perquè "tenim un ajuntament sanejat". Navarro també ha lamentat que el tram d'augment de l'IRPF afavoreixi exclusivament les arques centrals. En l'altre cantó de la balança, ha reconegut que existeix un deute de 14 milions d'euros en concepte de bestretes d'exercicis anteriors.

El destí de les inversions
Tot i el context i els condicionants externs, es faran inversions per valor d'1,3 milions d’euros al Pla de Barris, als col·lectius, a les obres de manteniment d'edificis, als sistemes informàtics, les escoles, els equipaments esportius, els mercats i l'eficiència energètica. L'alcalde ha qualificat el pressupost (de 152,6 milions d’euros) de "real i realista" i que es guia per quatre línies bàsiques: rigor i austeritat en la despesa, manteniment dels serveis prioritaris com l'educació, la seguretat i la neteja, l'esforç amb els col·lectius més perjudicats per la crisi a nivell laboral i la creació de llocs de treball i l'estimulació de l’activitat econòmica.

El portaveu d'ICV-EUiA, Manel Pérez, ha parlat de "la política d’atenció a la gent" com a eix vertebrador d'un pressupost "d'austeritat però basat en l'equitat que posa les bases d'unes finances raonables i sostenibles". Pérez també ha enviat missatges a les altres Administracions en recomanar "sentit comú, valentia política i manteniment de la cohesió social" i demana a la ciutadania a ser activa i responsable i a comprendre la duresa del moment.

El tinent d'alcalde d'Hisenda i Serveis Generals, Alfredo Vega, ha remarcat que el més important és que el pressupost sigui “viable el gener i el desembre” i ha posat l'accent en la capacitat de resposta del consistori, que "paga a menys de 55 dies els proveïdors, i cobrar quan toca és la millor mesura anticrisi".