Cares misterioses al barri de Can Jofresa

Miguel Ángel Segura presenta el seu nou llibre i parla dels grans enigmes de Terrassa

L. Tarrida
14 de gener del 2012
Segura signant llibres.
Segura signant llibres. | L.T.
Segura signant llibres. Foto: L.T.

La capital del Vallès és i sempre serà una ciutat misteriosa. "Totes ho són, però és cert que gràcies a les moltes investigacions, aTerrassa han sortit a la llum molts fenòmens misteriosos", explica l’escriptor Miguel Ángel Segura . Interrogat sobre quin enigma queda per resoldre a la ciutat egarenca, l'investigador s'aventura i comenta: "Després de l'Hospital del Torax, és el suicidi de dos homes a Torrebonica pensant-se que anirien a Júpiter amb els extraterrestres, fet que ha inspirat una pel·lícula. Es diu que es van suicidar però segons els estudiosos del cas s'han vist indicis que hi havia terceres persones”. I acaba, "també es podria investigar més a fons el poliesportiu de Can Jofresa on va aparèixer una cara d’un extreballador i els propietaris parlen que han passat fenòmens violents i extrems". Aquets operari seria, va dir, un responsable de la piscina.

Més llegendes
El 1985 es va tancar l’Hospital del Torax a Terrassa. Des d’aleshores, les llegendes urbanes i els rumors sobre l’aparició d’ombres estranyes, sorolls a les nits o imatges de cares a les parets de l’antic equipament sanitari l’han perseguit. Segura va presentar a la Biblioteca Central el seu nou llibre "Investigación en el Hospital del Torax 2. El origen de los misterios". 

Una cinquantena de persones es van reunir per escoltar els motius que han empès l’autor ha voler tornar a endinsar-se en la mateixa història, "a la primera part van quedar molts misteris per resoldre; he fet el possible per intentar resoldre'ls i quan no ho he aconseguit he fet una comparativa amb altres hospitals o espais on han passat fenòmens similars perquè el lector pugui treure’n les seves pròpies conclusions".

Segura ha apostat per mesclar realitat i ficció en aquesta novel·la, ja que s’ha trobat amb molts testimonis que li explicaven fets estranys però que volien mantenir l’anonimat. "Això dificulta molt alhora de fer front i rebatre les preguntes dels escèptics, perquè tens evidencies clares d’aquests fenòmens i testimonis directes, però no els pots utilitzar". Justament, l’autor també de "La Catalunya fantasma del siglo XXI" ha vist com arran de la publicació del primer llibre se li obria el ventall de testimonis, que se li presentaven per explicar-li el que havien viscut o sentit.

La polèmica està servida
Però la xerrada no va ser plàcida, ja que hi va haver un parell d’espectadors que van voler mostrar la seva opinió contrària sobre els fenòmens paranormals de l’Hospital. "Vaig estar allà treballant-hi molts anys, i puc dir que tot era ben normal. Ni imatges, ni cares ni sorolls. És un edifici deixat però de totes aquestes manifestacions paranormals que el llibre explica jo no n’he vist mai cap ni ningú mai en va dir res", li va etzibar una dona de la primera fila que volia saber d’on havia tret els testimonis. També un veí de l’Hospital del Tòrax va manifestar que a pesar que el tema de les imatges i els sorolls li interessaven, trobava una explicació racional per a tots ells. Així doncs, la controvèrsia va estar servida durant gairebé l’hora que Segura va estar exposant què s’hi podia trobar en el seu nou llibre.