Un cop sembla que la seva 5ª edició la Fira del Terròs de Calafell s’ha consolidat, penso que és el moment d’escollir què vol ser en els propers anys. És per això que llanço sis punts per donar peu a analitzar aquest esdeveniment, necessari, adient però també molt millorable.
Dos encerts: sembla que la data del pont de l’1 de maig ha estat la que més èxit ha tingut de totes les edicions. El temps ha acompanyat, però pel calendari anual d’esdeveniments al nucli històric, sembla bo que el Terròs es consolidi el primer cap de setmana de maig. El segon encert és l’enfocament de tallers i treballs manuals infantils, amb el rerefons de productes del sector primari agrícola i ramader, així com les xerrades referents al municipi i al territori, i també el concurs de pintura ràpida.
Dues debilitats: el primer, l’error d’acabar la Fira un diumenge al migdia. Desenes van ser les famílies que el diumenge a la tarda van aparèixer tot passejant a veure la Fira del Terròs i giraven amb la cua entre cames amb la sensació de coitus interruptus en veure que s’havia acabat feia poques hores. El segon punt feble és l’escàs atrezzo agrícola que hi havia pels carrers i places del nucli històric. No cal anar a cercar empreses que lloguin decorats de cartró-pedra tenint famílies com, Cal Bo, Cal Jan Calau o Cal Lenu, per citar les que conec, que disposen d’eines i carros agrícoles locals, que farien que l’ambient del Terròs fos més autèntic.
Dues propostes: si volem que la Fira del Terròs tingui una identitat pròpia respecte a la resta de fires que s’estan reproduint cada cap de setmana pel territori, proposo que els productes alimentaris que s’hi ofereixin (embotits, formatges, hortalisses, olis, pa, pastissos, cervesa, vins i caves,…), siguin exclusivament del municipi i territori del Baix Penedès. Tindria un gran valor afegit concentrar en una fira, productes primaris de proximitat, elaborats de quilòmetre zero, enfront als Embotits de Planoles i les Coques de Perafita (amb tots els respectes per aquests dos productes). Existeixen associacions com Terra i Taula, i la Cooperativa Agrícola Calafell, que penso que podrien implicar-se en aquesta línia i aprofitar aquest esdeveniment per donar a conèixer els productes del nostre territori més proper a tots els visitants del Terròs. La darrera proposta, seria seguir comptant amb la desinteressada ajuda de les associacions culturals del municipi i ampliar-la amb més actuacions de cultura popular, incentivada des de les escoles i instituts del municipi, i incorporar l’actuació de capgrossos i gegants perquè facin que el Terròs sigui encara més festiu i popular.
Quin model volem per la futura Fira del Terròs? El meu plantejament és clar: un Terròs amb productes de proximitat, amb els terrossos (veïns, escoles, associacions) més implicats aportant cadascú de la seva part i experiència amb l’objectiu de fer una Fira del Terròs més autòctona, més autèntica, més festiva.