Ús de cookies
Nació La Flama utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies. Accepto
Notícia en PDF
Notícia en PDF

Els escumosos catalans, els millors aliats pels àpats de Nadal

Per la seva acidesa, la graduació alcohòlica moderada i les seves propietats digestives són l’opció més versàtil per acompanyar qualsevol plat dels menús d’aquestes festes

| Actualitzat el 24/12/2014 a les 11:54h

Els cinc escumosos guanyadors dels Premis Vinari 2014 Foto: Jordi Borràs


S’acosten les festes de Nadal i amb elles els grans àpats i les bones estones al voltant de la taula. No són dies per fixar-nos o posar-nos a comptar calories, però si que podem intentar que les digestions no siguin tan llargues o feixugues i seguir gaudint de les estones festives amb la família i amics. Un paper important a les nostres taules el tindran els vins i caves que ens acompanyaran els plats tradicionals, així que si voleu tenir uns maridatges perquè el menjar sigui més lleuger i saludable, feu-li lloc als escumosos al menú. Les seves propietats digestives, el poder desengreixant que ajuda a netejar el paladar, l’acidesa i la graduació alcohòlica moderada fan que sigui un bon aliat des dels aperitius, per a les sopes i escudelles, per als canelons i rostits, i per les postres amb les neules i torrons.

Per poder maridar, hem de conèixer la intensitat i la persistència de sabors, així com les aromes i les combinacions de textures entre els aliments i la beguda. Unes pautes ben senzilles per triar un escumós o altre segons els plats que servireu és fixar-nos en el seu contingut en sucres, el temps de criança i la influència del carbònic. Així doncs:

- Escumosos lleugers per a plats lleugers:

els escumosos joves o els Brut i Brut Nature tenen un bon equilibri entre sucres i acidesa fent-los ideals per començar els àpats, bé amb els aperitius de canapès, amanides, verdures, peixos a la planxa. També una bona opció són els escumosos Rosats per combinar-los amb aquells aperitius més gustosos com els aperitius fets amb bases de salmó fumats, tàrtars, gambes a la planxa o altres mariscos.

- A mesura que els plats vagin sent més potents, busqueu escumosos amb més cos i envelliment:

Per exemple, els plats de closca o amb embotits ibèrics, que ja tenen més aportació greixosa, podeu provar els escumosos Reserva. Són frescos i afruitats i el carboni està ben integrat. Aquestes característiques els fan ideals per fer les digestions més fàcils i ràpides, potenciant els sabors iodats, salins dels peixos i mariscos. Els Gran Reserva o amb Bruts Nature podeu seguir acompanyant les carns, i els plats de peixos més forts o guisats, arrossos, rostits…

- I a l’hora de les postres: 

no cal que escollim els escumosos només pel punt dolcenc (els sec o semi-sec). Un Rosat amb bons records a fruita vermella o un escumós Brut també us acompanyaran fantàsticament les neules i els torrons, així com les fruites amb almívar o altres xocolatines.

Si voleu una bona selecció d’escumosos, els experts tastadors dels Premis Vinari 2014 ens aconsellen els escumosos joves i frescos com el Cava Pere Olivella Galimany Brut o Brut Nature 2012, el Cava Carles Andreu Brut Nature o el de Celler dels Domenys Les tres naus Brut Nature. D’escumosos rosats, un afruitat i lleuger Muscàndia Reserva Brut de pinot noir va despuntar amb un Or, o bé el Freixenet Trepat Brut 2012, el Giró Ribot AB Origine Rosé o el Cossetània Brut Rosat de Castell d’Or. Si es tracta de Reserves o Grans Reserves, els millors han estat el cava ecològic de Vins el Cep, el Mim Natura Brut Reserva 2010 o el Giró Ribot Mare Gran Reserva 2008. Els caves Reserva dels cellers Adernats, Carles Andreu i Rimarts de 2011 també són bombolles vencedores i molt bones idees per acompanyar els àpats des de l’inici fins al final. Els Gran Reserva com el Rexach Baqués Brut Imperial 2010, el Brut Nature Gran Reserva 2009 i el Rimarts Gran Reserva 2010 també faran un protagonisme ben nostrat a la taula. I com les joies, els escumosos de més envelliment, les Antigues Reserves, amb el Freixenet Casa Sala Brut Nature 2005, l’Agustí Torelló Mata Kripta 2006, el Gran Codorníu Finca La Nansa 2007 i el Torelló 3D by Custo Barcelona, seran una bona sorpresa a la taula o una idea genial per a regalar als nostres amfitrions.
Notícia en PDF
Notícia en PDF

FEU EL VOSTRE COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
#culturapopular

 


Visitar l'Agenda Cultural

#festamajor
Commemoració dels 80 anys de la Batalla de l'Ebre
Josep M. Montaner

Commemoració dels 80 anys de la Batalla de l'Ebre

Diumenge, 22 de juliol de 2018

Nits de Cinema Oriental de Vic
Adrià Costa

Nits de Cinema Oriental de Vic

Dimarts, 17 de juliol de 2018

Un Cruïlla que enamora
Jose Manuel Gutiérrez

Un Cruïlla que enamora

Divendres 13 de juliol de 2018

Cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis
Adrià Costa

Cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis

Divendres, 22 de juny de 2018

Trail Carlac
Josep M. Montaner

Trail Carlac

Diumenge, 17 de juny de 2018

Open Memorial Santi Silvas
Martí Albesa

Open Memorial Santi Silvas

Dissabte, 16 de juny de 2018

L'ICL Manresa torna a l'ACB
Joaquim Alberch

L'ICL Manresa torna a l'ACB

Dimarts, 12 de juny de 2018

Sabadell Festa i Tradició
Juanma Peláez

Sabadell Festa i Tradició

Diumenge, 10 de juny de 2018

VÍDEO L'espectacular «pilar a la veracreu» dels Castellers de Terrassa
El pilar a la vera creu dels Castellers de Terrassa./CdT

VÍDEO L'espectacular «pilar a la veracreu» dels Castellers de Terrassa

Els blauturquesa han fet una actuació "a l'antiga" en el marc de la Fira Modernista de la ciutat

Agustí Forné, nou presentador del «Quarts de Nou»
Agustí Forné conduïrà la vint-i-tresena temporada del Quarts de Nou/CCMA/ACN

Agustí Forné, nou presentador del «Quarts de Nou»

El periodista tarragoní, actual cronista casteller al 3/24 i al Telenotícies Cap de Setmana, s'estrena aquest dijous al capdavant del programa

Els Minyons de Terrassa fan la seva Festa Major de deu
Els Minyons de Terrassa han carregat el 3 de 10./Joaquim Albalate

Els Minyons de Terrassa fan la seva Festa Major de deu

Els malves carreguen el 3 de 10 més matiner de la història i descarreguen el 2 de 9 | La Colla Jove de Tarragona carreguen el 5 de 9 i els Castellers de Terrassa estrenen els castells de vuit

​La Colla Vella es queda a tocar del 3 de 10 amb folre i manilles més matiner de la història
4 de 8 amb el pilar descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls /ACN

​La Colla Vella es queda a tocar del 3 de 10 amb folre i manilles més matiner de la història

La calor i l'ensopegada dels rosats condicionen una diada de Sant Joan amb poc ritme

Els Minyons se sumen a la Vella i els Verds en la qüestió dels drets d'imatge
Les retransmissions castelleres, en perill./Castells en Xarxa

Els Minyons se sumen a la Vella i els Verds en la qüestió dels drets d'imatge

Les tres colles han demanat una reunió amb el president de la CCCC per tractar la polèmica

La CUP de Terrassa sorteja dos passis per veure els castells de Festa Major des del balcó de l'Ajuntament
Zurimendi i Sirvent, durant la roda de premsa sobre la Festa Major./Albert Prieto

La CUP de Terrassa sorteja dos passis per veure els castells de Festa Major des del balcó de l'Ajuntament

La regidora Maria Sirvent s'absentarà dels actes religiosos però participarà al Seguici d'Autoritats si no hi participa el bisbe | La CUP es mostra satisfeta amb algunes millores introduïdes però continua criticant alguns aspectes, com ara els concerts

Contratemps dels Minyons a dues setmanes de la seva Festa Major
3 de 9 amb folre dels Minyons de Terrassa a Cornellà./MT

Contratemps dels Minyons a dues setmanes de la seva Festa Major

Els malves descarreguen el 3 de 9 amb folre a Cornellà però no poden amb el 4 de 9 amb folre | Els Capgrossos de Mataró completen un castell de nou i els Castellers de Cornellà, el 5 de 7

Tots els castells del cap de setmana del 17 i el 18 de juny
Els Castellers de Vilafranca, a la Nit dels Xarel·los 2017./CdV

Tots els castells del cap de setmana del 17 i el 18 de juny

La Diada de la Nova Atenes de Terrassa es farà el dissabte 30 de setembre
El 3 de 10 amb folre i manilles dels Minyons a la Diada de la Nova Atenes del 2015./Minyons

La Diada de la Nova Atenes de Terrassa es farà el dissabte 30 de setembre

Els Minyons avancen la cita per evitar que coincideixi amb el referèndum d'independència de l'endemà

Minyons, Verds, Vella, Jove i Capgrossos, a la Diada del Mercadal
Representants de les sis colles castelleres i l'Ajuntament de Reus, aquest dijous./ACN

Minyons, Verds, Vella, Jove i Capgrossos, a la Diada del Mercadal

Les quatre colles de deu i els mataronins acompanyaran els Xiquets de Reus el proper 7 d'octubre

Agenda castellera del cap de setmana del 17 i 18 de juny
La Festa Major de Cornellà, amb els Minyons de Terrassa, és una de les diades més destacades del cap de setmana./MdT

Agenda castellera del cap de setmana del 17 i 18 de juny

Cap de setmana farcit de castells de vuit a Sabadell
3 de 8 dels Castellers de Sabadell, aquest dissabte./Joaquim Albalate

Cap de setmana farcit de castells de vuit a Sabadell

Els Castellers de Sabadell actuen a casa per partida doble, amb el 7 de 8 com a construcció més destacada | Els Castellers de Sant Cugat carreguen el pilar de 6 i els de Sant Pere i Sant Pau completen el 3 de 8 | Els Castellers de Terrassa ensopeguen amb el 3 de 7 per sota

Grup Nació Digital
Des de maig de 1996
Editorial: SCG Aquitània SL
Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Amb la col·laboració de: