
Una sardana al bell mig del carrer i un concert original a l'Auditori de Girona. Aquests són els dos espectacles amb els quals l'orquestra de La Principal de la Bisbal ha volgut posar el punt final als actes de celebració dels seus 125 anys d'història a les comarques gironines. El director de la formació, Francesc Cassú, subratlla que aquesta commemoració ha servit per complir un triple objectiu: arribar arreu de Catalunya, ser corals i innovadors. Tot i això, demana a les administracions i institucions que apostin més pel món de la cobla. "Hauria de ser un element clau de les exportacions catalanes, encara ara ens mirem massa el melic i pensem que es una cosa d'espardenya i barretina", ha afirmat.
Els actes de cloenda de les celebracions del 125è aniversari de La Principal de la Bisbal han començat al voltant de les sis de la tarda a la plaça Miquel de Palol de Girona. Allà, els músics han ofert diverses sardanes relacionades amb la història de la formació -Festa anyal, Quina Canya, A saltar i Girona aimada- que han fet ballar a desenes de veïns de la ciutat. Posteriorment, la formació ha realitzat el concert original "La Principal, d'un arbre amunt" amb la qual han fet un repàs pels 125 anys de la cobla mitjançant disset interpretacions tant reconegudes com Per tu ploro, Sal i pebre o El cant de la senyera, entre d'altres. La interpretació de les obres ha anat a càrrec d'una soprano i actriu, Elena Martinell.
A més, l'obra musical ha esta teatralitzada i ha barrejat text, música de cobla i peces cantades. El director de la formació, Francesc Cassú, ha explicat que amb aquests dos espectacles han volgut posar el punt final a les celebracions del 125è. aniversari del grup a les comarques gironines. Cassú ha concretat a les comarques gironines perquè la formació encara té espectacles i actes pendents a altres territoris. "El nostre any va de febrer a febrer, i realment tancarem l'any i les festes a tot Catalunya per Carnaval", ha detallat.
Tot i això, Cassú ha assegurat que amb els diversos actes que s'han organitzat durant tot aquest any han aconseguit un triple objectiu. "En primer lloc volíem arribar a llocs emblemàtics, més enllà de les capitals i ho hem aconseguit, també hem fet possible que fóssim corals i festius, compartint escenari amb altres companys i, finalment, també hem aconseguit ser innovadors i creatius", ha apuntat el director. Un exemple d'això és el mateix espectacle que han realitzat aquesta nit a l'Auditori de Girona. "Volíem que fos una obra original, el gran motor de la nostra propera temporada", ha assenyalat el director.
"Més treball i esforç"
I és que tot i portar 125 anys a l'esquena, la formació La Principal de la Bisbal no es vol quedar endarrere. "L'única manera de poder continuar passant fulls és el treball i l'esforç i més ara en època de crisi perquè sense imaginació o creativitat no es pot tirar endavant, esperant que soni el telèfon amb contractes no és la solució", ha afegit el director.
Cassú també ha aprofitat la celebració d'aquests 125 anys per llançar una reclamació a les administracions públiques, les institucions i les autoritats en general. "La cobla hauria de ser un element que formés part de totes les exportacions catalanes, un element habitual que acompanyes qualsevol acte, cal potenciar-ho", ha subratllat. En aquest sentit, Cassú ha assegurat que avui en dia el món de la sardana i la cobla té un gran avantatge per promocionar-se. "Actualment tenim una nova fornada de joves que creuen en aquests estils, ara fa 30 o 40 anys això no passava i potser aquest aspecte fa que ho redirigim millor", ha assenyalat. No obstant això, el director té clar que cal treballar per aconseguir-ho. "Ara encara ens mirem massa el melic, pensem que això és un tema d'espardenya i barretina i no és així. Avui estem a l'Auditori de Girona i al gener al Palau de la Música de Barcelona", ha argumentat.
La cobla La Principal de la Bisbal es va fundar l'any 1888 i, en un principi, estava formada per músics provinents de diferents formacions bisbalenques. En poc més d'un any, el grup va esdevenir una cobla de referència i, a principis del segle XX, va ser considerada una de les millors de tot Catalunya. Poc temps després, va guanyar el Concurs de Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya. Actualment, la formació té dos vessants, una de cobla que compta amb 12 músics i una altra més d'orquestra amb tres cantants. "Fa molts anys que jo formo part del grup, vaig celebrar el 90è aniversari i també els 120 anys, sóc el més veterà del grup però celebrar aniversaris és una cosa que fa molta il·lusió", ressalta el contrabaix del grup, en Joan Xandrich.
Els actes també han comptat amb la presència del viscepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, que ha subratllat el gran pes que la formació i la cobla ha mantingut en la cultura catalana. "Les cobles han estat molt importants per mantenir la nostra cultura i tradicions i volíem amb aquest concert fer un homenatge a La principal de la Bisbal i a tots els músics que n'han format part durant aquests anys i animar-los a que continuïn", ha explicat. Aquest concert a l'Auditori de Girona també arrenca una cicle d'espectacles de sardanes i cobles que la diputació ofereix als ajuntaments de la demarcació i dels quals n'assumeix la meitat del cost. "Aquest any el cicle s'ha basat en la cobla Selvatana per commemorar el seu centenari i aquest 2014 havia de ser La Principal de la Bisbal", ha conclòs.
