Ús de cookies
Nació La Flama utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies. Accepto
Notícia en PDF
Notícia en PDF

Recuperant les cançons dels avis gironins per rescatar-les de l'oblit

Un professor de música fa un any que manté actiu un blog que recull temes cantats per gent gran de l'Empordà, la Garrotxa, el Gironès i el Pla de l'Estany

Ja té 173 peces enregistrades

| Actualitzat el 27/08/2013 a les 09:30h
Recuperar les cançons que cantava la gent gran de les comarques gironines perquè no caiguin en l'oblit. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat el banyolí Albert Massip qui, a través del blog musicadelsavis.blogspot.com porta un any recollint temes i músiques que formen part de la cultura popular. Les interpreten els mateixos testimonis, avis i besavis que expliquen en primera persona el context amb què van aprendre la cançó i el significat i es pot accedir de forma lliure en un sol clic. De moment ja hi ha recopilats 173 enregistraments, alguns acompanyats de vídeo, i esperen anar ampliant l'arxiu amb el temps. El blog ha rebut més d'11.000 visites.

"És una feina molt lenta i laboriosa", reconeix el seu impulsor Alber Massip, que és professor de música. Cadascun dels temes que arriben al blog van acompanyats d'una descripció sobre la temàtica, el context i el record de la persona que ha proposat aquell tema en concret. El fet que quedi enregistrat -el testimoni canta la cançó i en alguns casos també es grava en vídeo- afegeix un component "sentimental" a aquella peça musical escollida.

Els requisits per poder participar en aquest arxiu online és en primer lloc ser una persona nascuda a principis del segle XX -tenen testimonis nascuts als anys 20 i algun del 1916- i escollir temes musicals que formin part de la seva "memòria oral", és a dir que no siguin temes que hagin après recentment. En cas que no disposin de mitjans tècnics per fer la gravació, els impulsors del blog visiten a la persona i aprofiten l'ocasió per entrevistar-la i tenir informació del record d'aquella cançó. Si no, el que es pot fer és omplir un qüestionari i enviar la cançó en format digital o també en cintes de cassette i VHS.

Les temàtiques de les cançons són molt diverses i responen a una època i a un context molt concret. Així per exemple hi ha una destacada varietat de cançons d'amor, de temes polítics o també de bressol, tot i que a l'arxiu estan classificades segons la situació geogràfica d'on provenen. En total, hi ha representades 19 poblacions gironines. Per comarques, n'hi ha de l'Alt Empordà (30), el Baix Empordà (4), la Garrotxa (74), el Gironès (8) i el Pla de l'Estany (57).

Massip recorda que des de fa anys que s'està treballat en la recuperació i recopilació de cançons populars i per tant la feina que estan fent no deixa de ser una continuació. Primer ho van fer els folkloristes des de finals del segle XIX i després ho han reprès estudiosos i des d'organismes com ara la Generalitat -a través de la Direcció General de Cultura Popular-. "Ja hi ha molta feina feta a Catalunya; primer en format paper i després amb enregistraments", assegura Massip, que ha volgut acotar la seva recerca a les comarques gironines. La principal diferència de la resta de materials recopilats és que el blog permet accedir-hi de forma lliure -amb només un click- i gratuïta. I afegeix que el fet de poder veure i sentir la persona que ha volgut recuperar la cançó li dóna un component "sentimental" al material.

Està satisfet del primer any de funcionament del blog, que ja compta amb 173 cançons i músiques entrades, però és conscient que encara hi ha molta feina a fer. "Tota aquesta cultura són cançons que passaran a l'oblit", assenyala Massip. Els testimonis d'aquesta memòria oral van desapareixent i també ho fa el record d'un temps en què la ràdio encara tenia poca presència i gairebé tots els referents musicals arribaven i s'aprenien de forma oral en festes, ambients familiars o treballs. Actualment, el bloc supera les 11.000 visites des que es va posar en marxa ara fa un any.





Notícia en PDF
Notícia en PDF

FEU EL VOSTRE COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
#culturapopular

 


Visitar l'Agenda Cultural

#festamajor
Commemoració dels 80 anys de la Batalla de l'Ebre
Josep M. Montaner

Commemoració dels 80 anys de la Batalla de l'Ebre

Diumenge, 22 de juliol de 2018

Nits de Cinema Oriental de Vic
Adrià Costa

Nits de Cinema Oriental de Vic

Dimarts, 17 de juliol de 2018

Un Cruïlla que enamora
Jose Manuel Gutiérrez

Un Cruïlla que enamora

Divendres 13 de juliol de 2018

Cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis
Adrià Costa

Cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis

Divendres, 22 de juny de 2018

Trail Carlac
Josep M. Montaner

Trail Carlac

Diumenge, 17 de juny de 2018

Open Memorial Santi Silvas
Martí Albesa

Open Memorial Santi Silvas

Dissabte, 16 de juny de 2018

L'ICL Manresa torna a l'ACB
Joaquim Alberch

L'ICL Manresa torna a l'ACB

Dimarts, 12 de juny de 2018

Sabadell Festa i Tradició
Juanma Peláez

Sabadell Festa i Tradició

Diumenge, 10 de juny de 2018

VÍDEO L'espectacular «pilar a la veracreu» dels Castellers de Terrassa
El pilar a la vera creu dels Castellers de Terrassa./CdT

VÍDEO L'espectacular «pilar a la veracreu» dels Castellers de Terrassa

Els blauturquesa han fet una actuació "a l'antiga" en el marc de la Fira Modernista de la ciutat

Agustí Forné, nou presentador del «Quarts de Nou»
Agustí Forné conduïrà la vint-i-tresena temporada del Quarts de Nou/CCMA/ACN

Agustí Forné, nou presentador del «Quarts de Nou»

El periodista tarragoní, actual cronista casteller al 3/24 i al Telenotícies Cap de Setmana, s'estrena aquest dijous al capdavant del programa

Els Minyons de Terrassa fan la seva Festa Major de deu
Els Minyons de Terrassa han carregat el 3 de 10./Joaquim Albalate

Els Minyons de Terrassa fan la seva Festa Major de deu

Els malves carreguen el 3 de 10 més matiner de la història i descarreguen el 2 de 9 | La Colla Jove de Tarragona carreguen el 5 de 9 i els Castellers de Terrassa estrenen els castells de vuit

​La Colla Vella es queda a tocar del 3 de 10 amb folre i manilles més matiner de la història
4 de 8 amb el pilar descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls /ACN

​La Colla Vella es queda a tocar del 3 de 10 amb folre i manilles més matiner de la història

La calor i l'ensopegada dels rosats condicionen una diada de Sant Joan amb poc ritme

Els Minyons se sumen a la Vella i els Verds en la qüestió dels drets d'imatge
Les retransmissions castelleres, en perill./Castells en Xarxa

Els Minyons se sumen a la Vella i els Verds en la qüestió dels drets d'imatge

Les tres colles han demanat una reunió amb el president de la CCCC per tractar la polèmica

La CUP de Terrassa sorteja dos passis per veure els castells de Festa Major des del balcó de l'Ajuntament
Zurimendi i Sirvent, durant la roda de premsa sobre la Festa Major./Albert Prieto

La CUP de Terrassa sorteja dos passis per veure els castells de Festa Major des del balcó de l'Ajuntament

La regidora Maria Sirvent s'absentarà dels actes religiosos però participarà al Seguici d'Autoritats si no hi participa el bisbe | La CUP es mostra satisfeta amb algunes millores introduïdes però continua criticant alguns aspectes, com ara els concerts

Contratemps dels Minyons a dues setmanes de la seva Festa Major
3 de 9 amb folre dels Minyons de Terrassa a Cornellà./MT

Contratemps dels Minyons a dues setmanes de la seva Festa Major

Els malves descarreguen el 3 de 9 amb folre a Cornellà però no poden amb el 4 de 9 amb folre | Els Capgrossos de Mataró completen un castell de nou i els Castellers de Cornellà, el 5 de 7

Tots els castells del cap de setmana del 17 i el 18 de juny
Els Castellers de Vilafranca, a la Nit dels Xarel·los 2017./CdV

Tots els castells del cap de setmana del 17 i el 18 de juny

La Diada de la Nova Atenes de Terrassa es farà el dissabte 30 de setembre
El 3 de 10 amb folre i manilles dels Minyons a la Diada de la Nova Atenes del 2015./Minyons

La Diada de la Nova Atenes de Terrassa es farà el dissabte 30 de setembre

Els Minyons avancen la cita per evitar que coincideixi amb el referèndum d'independència de l'endemà

Minyons, Verds, Vella, Jove i Capgrossos, a la Diada del Mercadal
Representants de les sis colles castelleres i l'Ajuntament de Reus, aquest dijous./ACN

Minyons, Verds, Vella, Jove i Capgrossos, a la Diada del Mercadal

Les quatre colles de deu i els mataronins acompanyaran els Xiquets de Reus el proper 7 d'octubre

Agenda castellera del cap de setmana del 17 i 18 de juny
La Festa Major de Cornellà, amb els Minyons de Terrassa, és una de les diades més destacades del cap de setmana./MdT

Agenda castellera del cap de setmana del 17 i 18 de juny

Cap de setmana farcit de castells de vuit a Sabadell
3 de 8 dels Castellers de Sabadell, aquest dissabte./Joaquim Albalate

Cap de setmana farcit de castells de vuit a Sabadell

Els Castellers de Sabadell actuen a casa per partida doble, amb el 7 de 8 com a construcció més destacada | Els Castellers de Sant Cugat carreguen el pilar de 6 i els de Sant Pere i Sant Pau completen el 3 de 8 | Els Castellers de Terrassa ensopeguen amb el 3 de 7 per sota

Grup Nació Digital
Des de maig de 1996
Editorial: SCG Aquitània SL
Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Amb la col·laboració de: