Els preus baixen l'1,2% a Girona

En relació a l'abril, els preus s'han mantingut invariables i en el que portem d'any l'acumulat d'inflació se situa en el -0,2%.

ACN / Redacció
10 de juny del 2009

El grup del Transport (-9,3%) és el que registre la baixa més significativa de preus, seguit de l'Habitatge (3,4%), l'Oci i la cultura (1,5%), les Comunicacions (-1%), el Vestit i calçat (-1%) i els Aliments i begudes no alcohòliques (-0,4%).

Per contra, la pujada més significativa va ser en el grup de l'Ensenyament (5,5%), seguit del grup de les Begudes alcohòliques i tabac (3,4%), el d'Altres béns i serveis (3,4%), el d'Hotels, cafès i restaurants (3,1%) i el del Parament de la llar (2,5%) i el de la Medicina (2,5%).

En relació amb el mes anterior, els increments més significatius s'han registrat en el grup de dels Transports (0,8%), el del Parament de la llar (0,7%), el del Vestit i el calçat (0,6% i l'Habitatge (0,1%). S'han mantingut invariables els preus de l'Ensenyament i els dels Altres béns i serveis. Han baixat els preus de la Medicina (-1,8%), l'Oci i la cultura (-1,6%), els de les Begudes alcohòliques i tabac (-0,3%), els de les Comunicacions (-0,3%), els dels Aliments i les begudes no alcohòliques (-0,1%) i els d'Altres béns i serveis (-0,1%).

Per demarcacions, la taxa d'inflació interanual a la demarcació de Barcelona va ser encara positiva del 0,1%, a Lleida el -1% i a Tarragona, on es registra la més negativa de Catalunya, el -1,4%.
Al conjunt de Catalunya, els preus de maig s'han estabilitzat en relació amb l'abril i han deixat una taxa interanual del -0,3%, nou dècimes per sota que la inflació anual de l'abril que va ser del 0,4%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest signe d'inflació negativa a Catalunya no s'havia registrat mai des que l'INE el 1978 comences a estudiar els preus per autonomies.
A l'estat espanyol, la inflació va arribar a -0.9%, set dècimes menys que la taxa interanual de l'abril, una xifra tan baixa no s'havia registrat mai des que l'INE comences a calcular l'IPC el 1961. L'abaratiment dels productes energètics, els preus dels quals han descendit d'un 9,3% interanual, ha estat el factor que explica aquesta caiguda.