Neix el consorci del massís Ardenya - Cadiretes

Set ajuntaments inclosos dins el massís de l'Ardenya-Cadiretes han signat aquest dijous a Vidreres l'acta de constitució del consorci que ha de gestionar aquesta extensa zona, de 8.5000 hectàrees a cavall del Gironès, el Baix Empordà i la Selva.

ACN / Redacció
05 de juny del 2009

Un dels primers objectius del consorci serà, segons ha explicat el seu president, Jordi Mulà, fer un pla d'usos per poder definir què es pot fer i què no en aquesta zona. De les 8.500 hectàrees, 7.740 van ser incloses l'any 1992 en el Pla d'Espais d'Interès de Natura (PEIN) i, per tant, una de les voluntats del consorci és gestionar de manera 'sostenible i pròxima' l'espai. El consorci compta amb el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat.

El consorci l'integren els ajuntaments de Caldes de Malavella, Llagostera, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Tossa de Mar i Vidreres. Aquest dijous, s'han trobat a l'Ajuntament de Vidreres per formalitzar la constitució de l'ens, escollir president –el regidor de Santa Cristina d'Aro Jordi Mulà- i també aprovar la declaració inicial.

En aquesta declaració, es reconeix que durant els darrers 50 anys s'han ubicat assentaments residencials i equipaments 'no sempre, o gairebé mai, ben integrats amb l'entorn'. Per això, la voluntat d'aquest consorci, segons ha dit Mulà, és no només coordinar les actuacions dels set ajuntament al massís sinó també voler-hi aportar el 'valor afegit' que suposa 'pensar i actuar-hi des d'una visió de conjunt'.

En aquesta línia, Mulà ha afegit que treballaran en la creació d'una pla d'usos. El president ha explicat que ara començarà el procés per recopilar tota la informació necessària per determinar els usos del massís però no ha avançat per quan podria estar fet. A més, el president del consorci ho ha supeditat als recursos de què disposi el mateix consorci.

Els estatuts del mateix consorci recullen que els objectius de l'ens han de ser, entre d'altres, vetllar per una gestió sostenible i pel manteniment dels valors naturals, culturals i paisatgístics del massís; generar propostes de gestió que millorin i preservin el territori; regular i reconduir les activitats que s'hi desenvolupen i potenciar el seu atractiu.

A l'acte de presentació del consorci hi ha estat presents representants –alcaldes i regidors- dels set municipis i també el diputat de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona, Josep Maria Rufí, i el director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge a Girona, Emili Santos.