Isidre Nonell arriba a Girona amb una vintena d'obres inèdites

'No era només el pintor de les gitanes'. Sota aquesta premissa l'exposició que arriba amb una cinquantena d'obres a la Fontana d'Or de Girona ressegueix la trajectòria artística breu però intensa d'Isidre Nonell.

ACN / Redacció
29 de maig del 2009

Les gitanes 'abatudes, ensopides i melancòliques' donen pas, en els darrers anys de Nonell, a models de pell blanca, de classe benestant i la seva tonalitat de colors deixa enrere els colors foscos. 'És el Nonell pictòric', ha explicat la comissària Glòria Escala. Nonell va morir jove, amb només 38 anys, però destaca per haver estat un pintor 'provocador' en la seva època. Entre la cinquantena d'obres que es poden veure a Girona n'hi ha més d'una vintena que no s'han exposat mai al públic.

Dibuixos i pintures que ressegueixen els 22 anys de producció artística de Nonell. Des de la primera etapa (1890-1900), durant la qual predominen les obres d'influència francesa i dels artistes contemporanis com Casa i Rusiñol, al període que va passar 'obsessionat' per la marginalitat i les gitanes (1901-1906) al final, amb el retrobament amb els colors i les figures més amables (1907-1911).

Glòria Escala ha explicat que no es tracta d'una antologia de l'obra d'Isidre Nonell però que sí que han buscat defugir dels mites i els tòpics i apropar als amants de l'art les facetes més desconegudes d'Isidre Nonell. És el cas de les dues estades que va fer a París o donar a conèixer que 'era un gran dibuixant'.

La majoria de les obres que es podran veure a Girona pertanyen a col·leccions particulars. Són una trentena de col·leccionistes que en total han cedit 47 de les cinquanta obres. Per això, han assolit una fita: que algunes de les obres que s'exposen siguin inèdites i no s'hagin exposat mai al gran públic. Nou dels olis exposats no s'han vist mai, quatre més fa entre 30 i 40 anys que no es veuen i 12 dels 22 dibuixos també són inèdits.

22 anys de trajectòria artística
Isidre Nonell, considerat una de les figures més importants de l'art postmodernista a Catalunya, va passar amb només 22 anys de trajectòria artística per diverses etapes. En la primera, destaquen els quadres de caire populista amb grans paisatges on la figura humana pren un segon terme.

Un punt de vista de l'art que canvia radicalment en el segon període. Mentre pintava gitanes 'oblida' l'espai i se centra en la figura humana. El fons esdevé neutre i contribueix a fomentar la sensació d'opressió.

En el tercer període recupera colors a la seva paleta i alça la vista del món marginal per pintar també dones de pell blanca, tot i que mai abandona les seves gitanes. Al llarg de la seva trajectòria, Isidre Nonell va ser incomprès i criticat fins l'any 1910 quan assoleix el seu primer èxit comercial. Un any després, va morir.

L'exposició 'Nonell figures i espais' es podrà veure a la Fontana d'Or de Girona del 29 de maig al 15 de juliol.