López Tena rep el premi Francesc Ferrer i Gironès d'assaig

ACN / Redacció
24 de maig del 2009

'Dins d'Espanya ja no hi ha res a fer. Catalunya va cap avall en tots els indicadors econòmics, socials i de benestar, i, per tant, l'única opció viable és tenir un model propi, un estat independent', ha assenyalat López Tena durant la recollida del seu guardó, que li ha estat entregat en el transcurs d'un sopar a l'Auditori.

'Si continuem dins d'Espanya ens acabarem convertint en una província arraconada i continuarem amb aquesta decadència que ja s'està produint a marxes forçades', ha continuat el jurista nascut a Sagunt el 1957. 'Catalunya: independència o decadència' aplega nombrosos articles, treballs i conferències que López Tena ha pronunciat o escrit en el darrer any i mig. 'Són textos refosos, ampliats i arrodonits sobre el fracàs de l'encaix dins d'Espanya i del projecte del catalanisme polític del segle XX', ha comentat el president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, que s'ha mostrat 'orgullós' de rebre el premi que porta el nom d'un dels millors activistes catalans.

'En Francesc Ferrer i Gironès era un home tenaç, treballador i sempre al servei dels interessos dels catalans. Es tracta d'un honor i una gran satisfacció rebre aquest premi, per un valencià com jo i a Girona', ha assegurat López Tena, que també ha tingut temps per demanar que els ciutadans vagin a votar en les properes eleccions europees. 'Penseu que és l'únic lloc en el qual els catalans hi som d'una manera directa perquè encara no ens han tret el dret a vot', ha ironitzat el jurista i conseller nacional de CDC. 'No tenim candidatures pròpies però qualsevol altra presència europea passa per l'estat i el govern espanyol', ha afirmat López Tena.

'Per tant, aquí és important anar a votar i votar a favor de partits catalans, per totes aquelles persones que la seva prioritat sigui defensar els interessos de la gent de Catalunya', ha finalitzat el jurista valencià.

Premis de l'ADAC

Paral·lelament al premi Francesc Ferrer i Gironès, que convoca La Busca Edicions, l'acte d'aquest divendres també ha servit per atorgar els premis de l'Ateneu d'Acció Cultural, l'ADAC, després que l'any passat no es varen concedir amb la intenció de reformar-los. Enguany, l'ADAC ha entregat el seus 23ens guardons a la Normalització Lingüística i Cultural a l'activista cultural Nemesi Solà i a l'empresa La Selva, Joaquim Albertí SA, de Campllong. Solà ha estat premiat per la seva 'incansable lluita pels drets nacionals, culturals i lingüístics de Catalunya' que es varen concretar en accions a finals dels anys 60 com el segrest de la Mare de Déu de Núria quan era a punt de ser coronada pel franquisme.

'Com s'ha dit, la Mare de Déu de Núria no es va deixar cremar l'any 36 i tampoc es va deixar coronar pels franquistes anys després en un acte polític que molta gent repudiava', ha explicat el mateix Nemesi Solà, que ha agraït el premi en nom de tot el col·lectiu escolta d'aquella època. 'I és que moltes vegades ens oblidem que moltes coses s'han fet col·lectivament', ha manifestat Solà, que també veu en la independència una de les úniques sortides del poble català. 'Cada cop veig més desvetllament de la gent, que s'adona que la problemàtica actual de l'Estatut i del finançament no té gaire futur', ha finalitzat.