El nou inversor interessat en Aconda vol reflotar l'empresa en 3 anys

El nou inversor interessat en la planta paperera Aconda de Flaçà ha presentat un pla de viabilitat que preveu començar a produir amb el 50% de la plantilla. Foto: Arxiu, treballadors d'Aconda manifestant-se a la C-66, la setmana passada.

ACN / Redacció
19 de maig del 2009

La intenció és que, en una primera etapa, es comencin fabricant 22.000 tones de paper, que progressivament s'anirien augmentant fins arribar a les 50.000. De totes maneres, l'operació de compra –que representaria la salvació de l'empresa- encara no s'ha tancat. El president del comitè, Joan Brugué, ha demanat al Departament de Treball que mogui fitxa i autoritzi la compra. Aquest dimarts, un centenar de treballadors de la plantilla s'han manifestat a Girona reclamant solucions.

La factoria Aconda, actualment immersa en procés de liquidació, es podria salvar si tira endavant l'oferta que un nou inversor ha fet per adquirir la factoria. Precisament, aquesta tarda hi ha prevista una reunió entre els administradors concursals i els representants de l'inversor a Barcelona per estudiar la proposta.

De moment, tot i que encara no hi ha res tancat, el president del comitè d'empresa ja ha avançat alguns dels punts que es recullen al pla de viabilitat que ha presentat l'inversor, que és estatal. El pla, que es preveu a tres anys vista, proposa reprendre la producció amb el 50% de la plantilla actual (entre 120 i 125 treballadors). Es preveu que, en un principi, es comencin produint 22.000 tones.

Al cap de cinc mesos, aquesta quantitat s'augmentaria fins a les 25.000 tones. 'Després, el segon any ja es preveu arribar al voltant de les 37 ó 38.000 tones, i al tercer any fins a les 47 ó 50.000', ha ressaltat Joan Brugué. La intenció del nou inversor és que, a mesura que augmentin les comandes, es vagi ampliant la plantilla.

El president del comitè d'empresa ha admès que caldrà fer sacrificis: 'A certa gent se la podria jubilar, però el cert és que amb aquesta proposta 100 persones en quedarien fora'. Tot i això, Joan Brugué ha explicat que és necessari agafar-s'hi perquè 'ara com ara, el que tenim és el tancament d'una empresa on hi ha 240 persones'.

Des del comitè d'empresa es vol ser prudent -sobretot, després que l'operació amb Intermills fes aigües- però es demana a la Generalitat que no posi traves a la compra. 'El que hem manifestat al Departament de Treball és que s'estudiï aquesta oferta i que, si té cara i ulls, s'hi aposti', ha remarcat Brugué.

Demanar allargar el termini

Des del comitè d'empresa també s'ha entrat una petició als jutjats perquè s'allargui el termini de consultes -que inicialment acabava el proper dia 22- per poder estudiar bé l'oferta del nou inversor. Joan Brugué ha indicat que aquesta pròrroga permetrà disposar d'un temps 'prudencial' per assegurar el futur de l'empresa, si la proposta tira endavant.

La plantilla d'Aconda Paper s'ha tornat a manifestar aquest dimarts pels carrers de Girona, després que divendres passat tallessin la carretera C-66 al seu pas per Flaçà. En total, uns 100 treballadors han recorregut els carrers de la ciutat corejant el lema 'Aconda és viable, volem solucions!'. La manifestació ha començat a l'estació de Renfe i ha anat fins a la delegació d'Indústria al carrer Migdia. Des d'aquí, passant per Emili Grahit s'ha dirigit als serveis territorials de Treball i, finalment, resseguint l'avinguda Jaume I s'ha acabat davant la Delegació del Govern.