Projecte per reforçar la població de Gaig Blau

ACN / Redacció
18 de maig del 2009

El gaig blau és un ocell de la mida d’un colom, de colors molt vistosos i que viu en zones obertes i agrícoles, i que fa el niu en forats d’arbres. És un ocell migrador, que cria a terres catalanes però que a la tardor viatja cap a l’Àfrica subsahariana per passar els mesos freds, i tornar a la primavera següent.

El motiu pel qual aquestes entitats han decidit començar un projecte amb aquesta espècie és perquè es troba amenaçat d’extinció a tot Europa, on ha patit una davallada molt pronunciada durant les últimes dècades. Les causes de la disminució dels efectius de gaig blau a Europa s’atribueixen al canvi d’una agricultura tradicional cap a un model intensiu, amb l’aplicació de grans quantitats de pesticides i a la substitució dels conreus de secà pels de regadiu; transformacions que també han portat a la regressió de moltes altres espècies, no només d’ocells.



A Catalunya només cria a les terres de Lleida i a l’Empordà, mentre que a la plana selvatana només hi ha criat de manera molt esporàdica. Vist l’èxit que ha tingut la col·locació de caixes niu en torres elèctriques per a aquest ocell a l’Empordà, on hi aprofita per criar, aquestes tres entitats van decidir realitzar un projecte semblant a la plana selvatana i en l’àmbit de Girona. En total s’han col·locat una trentena de caixes niu, en aquest cas en arbres, des de Cartellà fins a Sils i Santa Cristina d’Aro. La intenció és que aquestes caixes niu serveixin perquè algunes parelles de gaig blau hi nidifiquin i es puguin establir a la zona, i amb els anys hi arribin a formar una població estable  que pogués estar en connexió amb la població empordanesa. A partir d’ara, un cop col·locades les caixes niu, els naturalistes d’aquestes tres entitats en realitzaran un seguiment per comprovar-ne l’èxit.