CiU i PP demanen la retirada del Pla Director Urbanístic de Girona

ACN / Redacció
13 de maig del 2009

CiU entén que és un document que s'ha fet 'de dalt a baix' i que no hauria de ser gestat 'a un despatx de Barcelona' sinó al territori. El ple ha aprovat també les al·legacions que l'Ajuntament de Girona presenta a aquest pla que defineix com ha de créixer l'àrea urbana de Girona amb l'horitzó de 2026.

Durant el ple del consistori, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Pluma, ha exposat quines al·legacions presentarà l'equip de govern al text. Aquest mateix procediment el faran successivament tots i cadascun dels 14 municipis que integren el pla, que es troba actualment en el període d'exposició al públic.

Pluma ha ressaltat les bondats d'aquest pla que 'tot i arribar tard' és una 'oportunitat per ordenar el creixement de l'àrea urbana'. El tinent d'alcalde ha remarcat que demanen al Govern, encarregat de la redacció del PDU, que defineixi una zona mixta per habitatge i activitat econòmica a la zona fronterera de Girona amb Vilablareix i Salt –zona fins ara de sòl urbà- per donar lloc a un espai on empreses punteres i de valor afegit s'hi puguin instal·lar i, alhora, cobrir els 'buits' a nivell d'habitatge que el planejament ha deixat en aquest sector.

Altres a·legacions demanen millors connexions a peu i en bicicleta entre els municipis de l'àrea urbana i també que s'estudiï la implantació d'un tramvia. Una mesura defensada fa anys per ERC i ICV i que, finalment, ha comptat amb el recolzament del PSC. 'Avui és un dia històric perquè per primera vegada les tres forces defensem l'opció del tramvia', ha remarcat des d'ICV el regidor Enric Pardo.

L'alcaldessa, Anna Pagans, ha dit que 'veuen bé' el document i la idoneïtat d'ordenar els creixements però que les al·legacions es presenten per millorar-lo. Aquesta visió ha xocat amb els dos grups de l'oposició, que s'han mostrat més crítics amb el pla. Per una banda, Concepció Veray, del PP, ha retret a l'alcaldessa que Girona no hagi volgut posar-se d'acord amb la resta de municipis a l'hora de fer al·egacions. Pagans l'ha contestat dient que aquestes al·legacions que se sotmetien a votació del ple havien estat explicades als 14 alcaldes a una reunió prèvia. 'En línies general no ens sembla bé; aquest pla hauria d'haver estat debatut abans al Parlament de Catalunya i, a més envaeix, competències municipals', ha sentenciat la líder del PP.

Moció refusada

Per la seva banda, CiU ha defensat una moció que demanava la retirada d'aquest pla i la seva recomposició. El text de la moció recull que el pla 'és un dictat que no podem assumir; s'ha gestat d'esquena als municipis i a la ciutat de Girona, s'ha planificat i decidit en un despatx de la Generalitat i s'ha envaït l'autonomia local'. El líder de CiU, Carles Puigdemont, ha defensat que es tracta d'un pla que 's'ha fet de dalt a baix, i no de baix a dalt com hauria estat lògic'.

Puigdemont ha afirmat que objectivament el seu grup no està en contra d'aquestes eines d'ordenació supramunicipal però sí estan en desacord amb 'el com i el quan'. A més, ha retret a l'ajuntament que no hagi comptat amb l'oposició per redactar les al·legacions i els hagi dut a ple ja redactades. 'S'estan carregant el consens de la ciutat', ha etzibat Puigdemont a l'alcaldessa.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Pluma, ha retret al líder de CiU que 'en un dia que tocava parlar de futur', el seu grup hagi optat 'per parlar de renecs'. 'Hagués estat bé que per una vegada CiU s'hagués posat al davant i hagués pensat en clau de futur', ha afirmat Pluma.

Finalment, les al·legacions de l'equip de govern al PDU s'han aprovat amb els vots a favor del tripartit, el contra de CiU i l'abstenció del PP. Per contra, la moció de CiU no ha prosperat i només han votat a favor CiU i PP, davant els 17 vots en contra de l'equip de govern.