Girona té una vintena de menors pendents d'acolliment temporal

per ACN / Redacció, 11 de maig de 2009 a les 19:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Són menors d'edat que han patit maltractaments psíquics o físics, abusos sexuals o que no tenen una llar. Durant el 2008 hi ha hagut 65 infants acollits en famílies i cada cop són més les famílies que s'interessen per acollir un menor a casa seva. Així, s'han multiplicat gairebé per cinc les sol·licituds i han passat de les set famílies del 2007 a 33 el 2008. Ara aquestes famílies han de passar un procés de formació abans de poder acollir algun infant. Durant el darrer any 46 famílies han estat acollidores.

'Aquestes sol·licituds s'han de traduir en nous acolliments', ha afirmat al directora de l'ICAA, Sílvia Casellas, que ha qualificat de bona notícia que, en només un any, hagin incrementat un 371% les famílies de les comarques gironines que s'ofereixen a acollir un menor que està sota la tutela de la Generalitat. Casellas no tem que la crisi econòmica faci disminuir el nombre de famílies que volen acollir un infant i ha recordat que el Departament d'Acció Social i Ciutadania dóna ajudes mensuals a les famílies per cobrir les despeses en educació i manutenció del nen acollit.

A les comarques gironines hi ha hagut 65 menors d'edat que durant el 2008 han estat acollits per alguna família, un 18,18% més que durant l'any anterior. Aquesta xifra representa que a la demarcació hi ha el 9% del total d'infants acollits al conjunt de Catalunya, on en són 704. Però encara en queden entre 20 i 25 que no tenen una llar d'acollida i a Catalunya la xifra s'eleva fins als 280 infants.

Hi ha 'un increment de famílies' que acullen infants a casa seva, ha detallat Casellas que posa de relleu que el 2008 hi ha hagut 46 famílies acollidores, vuit més que durant el 2007 quan en van ser 38. Aquestes dades suposen un increment del 21% en un any. 'A partir de la sol·licitud, i abans que puguin tenir infants acollits, comença un període de valoració i formació', ha detallat Casellas.

Tot i que l'ICAA ha detectat una lleu davallada del nombre de famílies acollidores durant el primer trimestre de l'any, Casellas ha tret importància a aquestes dades i afirma que és una 'davallada poc significativa'. 'Són tres o quatre famílies de menys', ha concretat i apunta que pot ser que siguin famílies que hagin finalitzat un període d'acolliment i que ara hagin de 'tornar a entrar a la borsa'.

Actualment hi ha tres tipus d'acolliment familiar. L'acolliment d'urgència i diagnòstic que dura uns sis mesos i està destinat a nens fins els sis anys; l'acolliment de curta durada no té límit d'edat per als infants i la durada és d'un a dos anys entenent que és el temps que necessita la família biològica per a dur a terme un pla de millora i l'acolliment de llarga durada quan la família biològica té una disfunció crònica i, per això, l'acolliment pot ser indefinit.

Casellas ha explicant que estan treballant en una nova modalitat d'acolliment: el professional. Busca que professionals amb titulació específica en el món social i amb experiència puguin treballar acollint un grup d'infants amb necessitats específiques que, d'altra manera, 'difícilment podrien ser acollits'. Aquesta mesura també serviria per crear llocs de treball.

Temps de Flors

L'ICAA i la Fundació Infància i Família han creat un jardí de l'acolliment en un dels espais del Girona Temps de Flors. Algunes famílies acollidores transmeten el seu missatge a través de les flors a acollidors potencials i ho acompanyen de fotografies d'infants acollits. Durant aquestes dies la Fundació també reparteix fulletons per informar les famílies sobre com poden sol·licitar ser famílies d'acolliment per a menors tutelats.


 

 

Arxivat a:
Societat,
Participació