S'estendrà la veda biològica de pesca a Girona el 2010

ACN / Redacció
07 de maig del 2009

Segons el text, es busca 'contribuir a l'explotació racional dels recursos pesquers i que aquesta aturada pugui ser finançada a càrrec dels fons europeus de pesca'. La moció ha estat presentada pel diputat del PPC Rafael Luna, qui ha destacat que 'els punts de la moció tenen una connotació directa amb la situació de la crisi i són un requeriment important del sector'.

Sobre estendre la veda biològica a Barcelona i Girona l'any 2010, Luna ha admès que això comporta inconvenients, però ha afegit que 'és necessari que s'estengui al litoral al català i a les dues demarcacions que estan sense això'. 'Comporta uns problemes i hi ha d'haver una nova planificació dins del marc europeu amb la pesca mediterrània que ha quedat fora de lloc', ha dit.

També es reclama al govern espanyol 'que continuï realitzant els plans d'estudi biològics dels danys ocasionats pel dragat de les plataformes marines al regenerar les platges del litoral català i especialment dels efectes d'aquestes dragats en el litoral del Maresme'. L'acord entre del tripartit i el PP català ha tingut lloc en el tercer punt de la moció al acceptar els populars una esmena dels socis del Govern, que assenyala que s'ha de 'seguir reforçant i incrementar els mecanismes de control de la venta il•legal de peix fora de les llotges'.

Així mateix, s'insta el govern espanyol, com a mesura complementària a l'activitat de la pesca tradicional, 'les activitats de pesca-turisme que permetin compatibilitzar la presència de turistes a les barques de pesca durant les seves jornades de treball, així com les activitats que es puguin realitzar en ports i instal·lacions pesqueres'. La moció dels populars aposta per 'ampliar les accions de suport al sector de l'aqüicultura' i 'unificar els criteris de comercialització del peix a les confraries de pescadors i la coordinació d'aquestes amb el sector de la distribució comercial'.

La iniciativa ha estat presentada pel parlamentari del PP català Rafael Luna ha destacat que 'aquests punts tenen una connotació directa amb la situació de la crisi i és un requeriment important del sector'.

Durant la seva intervenció, José Antonio Donaire, del PSC, ha afirmat que els temes que interessen 'són la comercialització, el paper del turisme, aqüicultura, el turisme sostenible' i que 'es podria anar al redactat del Projecte de llei de pesca marítima i que es veuria que s'hi ha una coincidència'. 'Els grups de la cambra compartim quin és el model de pesca catalana que ha de guiar els pròxims anys', ha assenyalat.

Per la seva part, Joan Morell, de CiU, ha manifestat que la seva formació política donarà suport a la moció de 'forma unànime' i ha destacat que 's'ha d'escoltar més el sector que demana suport i que es produeixin solucions'. 'Per ajudar-los, a part de la Llei de pesca marítima és aprovar aquesta moció', ha manifestat. Així mateix, ha dit que els membres del Govern es pensen que amb aquesta normativa se solucionaran tots els problemes. Morell ha demanat que el Govern faci marxa enrere amb el projecte de llei de pesca marítima.