Presenten els espectacles seleccionats pel Projecte T

La Diputació de Girona ha fet pública aquest dijous la selecció dels espectacles seleccionats pel jurat del Projecte T de foment del teatre amateur de les comarques de Girona.

Redacció
07 de maig del 2009

Les 10 obres que formaran part del circuit 2009/2010 del Projecte T són:

• El dia més foll, de la companyia El Safareig Ditirambe, de Salt.
• El dia de l’espectador, de 7d’Làtex Teatre, de Girona.
• La Senyora de Sade, de La Funcional Teatre, de Figueres.
• Pel celobert, del Grup de Teatre Tnit 6, de Calonge.
• El concert, del Cor de Teatre, de Banyoles.
• Variació sobre el Baró Rampant, de La Bambolina, d’Anglès.
• Baula, del Teatre de Contacte, de Maçanet.
• Espera’m al cel, del Teatre el Mirall, de Blanes.
• Péinate como es debido, de Pocapuc Teatre, de Banyoles.
• El casament dels petits burgesos, de La Gespa, de Palamós.

D’aquestes obres, el jurat també en proposa quatre que rebran incentius directes d’exhibició i ajuts de formació i de producció, ja que es considera que aquests muntatges, tot i ser propostes escèniques ben diferenciades, són els que més destaquen entre els que s’han presentat. Es tracta de:

• La Senyora de Sade, de La Funcional Teatre, de Figueres.
• El casament dels petits burgesos, de La Gespa, de Palamós.
• El concert, del Cor de Teatre, de Banyoles.
• Variació sobre el Baró Rampant, de La Bambolina, d’Anglès.
El jurat, integrat per programadors i tècnics dels ajuntaments i dels teatres municipals, membres de l’ATCG i gent vinculada al teatre independent i professional, ha visionat un total de 29 obres i la seva selecció s’ha basat en criteris com el muntatge escènic i la direcció, la interpretació dels actors i de les actrius i el disseny escenogràfic, de vestuari i d’il·luminació.
De les 10 obres que formaran el circuit, les quatre que accediran a incentius directes tindran la possibilitat d’actuar al FITAG i de fer intercanvis a l’estranger amb altres grups independents dins del marc del mateix festival. També podran participar en la Mostra de Teatre Amateur Gironí, rebre una beca de direcció professional o actuar a la Sala La Planeta de Girona dins la Mostra de Teatre Independent. També s’incentivaran els municipis amb programació estable perquè contractin els grups seleccionats.

En aquesta primera convocatòria del Projecte T s’hi han inscrit 31 grups de teatre amateur, encara que finalment 5 s’han desdit i alguns d’ells han presentat dos espectacles, d’aquí el total de 29 obres visionades. Totes les companyies provenen de poblacions de les comarques de Girona: Salt (Safareig Ditirambe), Celrà (Grup Vocal Season), Girona (7 d'Làtex Teatre, En Fi Teatre!, La Cuca de Llum de l'Esplai de Girona, 9C PAS), Figueres (La Funcional Teatre, Tequatre, Taller de Teatre), Sant Feliu de Guíxols (Agrupació Teatral Benet Escribà), Cassà de la Selva (La Guspira, Cràdula Teatre, Grup de Teatre Cassanenc), Calonge (Grup de Teatre Tnit 6), Vidreres (Grup Teatral Vidrerenc), Banyoles (Cor de Teatre, Cia de Comediants Kafkiana, Teatrebrik, Pocapuc Teatre), Anglès (La Bambolina), Vilablareix (L'Olla dels Maiquiets), Olot (Caminallums), Maçanet de la Selva (Teatre de Contacte), la Bisbal d'Empordà (Desastroup), Bordils (La Companyia És Grata), Palamós (Agrupació Teatral La Gespa), Blanes (Grup de Teatre El Mirall), Santa Coloma de Farners (Ass. Teatre la Clau), Fornells de la Selva (Crash Teatre), Roses (Grup de Teatre de Roses) i l'Estartit (Penjats pel Teatre).

El Projecte T, projecte de foment del teatre amateur de les comarques gironines, ha estat impulsat des de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Girona per tal de facilitar al teatre amateur gironí unes sòlides plataformes de difusió que mantinguin la presència del teatre independent a les nostres comarques.

El projecte. El teatre independent ocupa, des de fa anys, una posició central en el paisatge cultural de les comarques gironines. Ha estat fonamental per a mantenir el teixit social i ha fet possible la formació d’actors i l’aparició de grups professionals gironins amb molta vitalitat.
La desaparició de teatres, les dificultats per a crear i mantenir circuits dins aquest àmbit i l’aposta dels programadors pel teatre professional, està dificultant el manteniment i la supervivència del ric teixit de grups de teatre independent.
Conscient d’aquesta problemàtica, l’Àrea de Cultura de la Diputació ha elaborat un projecte per dinamitzar aquest sector. El projecte, que va iniciar-se l’any 2006 amb una consulta, als propis grups, per tal de conèixer els seus problemes específics, i que ha comptat amb la participació de gent del sector i de la pròpia Agrupació de Teatre Amateur de les Comarques Gironines (ATCG), té, des dels seus inicis, la decidida voluntat de recollir propostes i de consensuar les polítiques que cal endegar per activar el panorama teatral independent de les comarques gironines.
El projecte es planteja com un itinerari amb diferents etapes: en la primera, es donarà accés a un circuit bàsic; en la segona, es facilitarà l’accés a un circuit de major nivell, FITAG; i finalment, en el tercer estadi, s’atorgaran beques per a la formació i la producció.

OBJECTIUS:
Crear circuits per als grups independents de les comarques gironines.
Impulsar el creixement i la millora de sales de teatre a les comarques gironines.
Contribuir a la formació d’actors i, per tant, a enriquir la qualitat i l’exigència de les produccions.
Ajudar els grups independents que volen fer el pas a l’escena professional.
Impulsar la difusió i la publicació de les companyies a través d’una web.

La voluntat de la Diputació, amb l’impuls d’aquest projecte, és connectar les diferents polítiques teatrals. El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Roger Zamorano, ha explicat que “el Projecte T és estratègic des d’un vessant cultural, perquè consolida les bases de la política teatral a les comarques gironines; social, perquè els grups de teatre són un pilar de la socialització i un element de cohesió social entre els municipis, i territorial, pel fet que aquest és un sector dinamitzador de les polítiques culturals de tot el territori”.
Per això, ha afegit Zamorano, “aquest projecte busca la implicació de tots els actors: ajuntaments, consells comarcals, programadors públics i privats, grups i associacions que els representen... i tenim molt clar que aquest ha de ser, per damunt de tot, un projecte integrador, dialogat i compartit.