La Mercè acull l'exposició «Parelles Artístiques»

Impulsada pel Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona amb la col·laboració de la Fundació Caixa Manlleu s’instal·larà al Centre Cultural La Mercè del 8 al 29 de maig. Consta de 22 obres realitzades entre un artista professional i un usuari dels serveis de salut mental del Centre.

ACN / Redacció
07 de maig del 2009

L’exposició “Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental”, impulsada pel Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona amb la col·laboració de la Fundació Caixa Manlleu s’instal·larà al Centre Cultural La Mercè de Girona. La mostra s’inaugurarà el pròxim divendres 8 de maig, a les 20 h, i s’emmarca en les jornades “Artteràpia, Salut Mental i Comunitat: Diàlegs i itineraris entre l’art i la salut”, que es celebraran en el mateix espai fins el 29 de maig, dia que també es posarà el punt i final a l’exposició.

La mostra consta de 22 obres realitzades a “dues mans” entre un artista professional i un artista usuari dels serveis de salut mental del CMPPO, amb diferents materials i tècniques. L’objectiu de la creació de les obres és facilitar l’expressió de les persones que hi participen. Per aquest motiu, la importància del projecte recau en el procés creatiu, el diàleg i l’intercanvi d’experiències, emocions i impressions que viu cada parella artística. És per això que l’exposició també inclou un reportatge fotogràfic i un vídeo que reflecteixen aquest procés, els quals també han estat elaborats per parelles. Isa Basset, comissaria de l’exposició i artterapeuta, ha coordinat la formació i l’activitat de les parelles participants.

La mostra es va exposar el desembre de 2008 a la sala d’art de Caixa Manlleu de Vic i serà itinerant per diferents municipis d’Osona, del Ripollès, del Bages i del Gironès, fins el setembre de 2009. Posteriorment, es farà una subhasta de les obres, els beneficis de la qual es destinaran a donar continuïtat al projecte.

El projecte “Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental” va néixer l’any 2006 derivat dels tallers de pintura del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) i Club Social del Centre Mèdic i ara ja està totalment consolidat. Aquests recursos van dirigits a la rehabilitació psicosocial de persones amb Trastorn Mental Sever i, a més del benefici que comporta per als propis usuaris una activitat d’artteràpia com la de Parelles Artístiques, també aspira a disminuir l’estigmatització que molt sovint es fa de les malalties mentals des de la societat.

Les jornades “Artteràpia, Salut Mental i Comunitat: Diàlegs i itineraris entre l’art i la salut”, també inclouran tallers basats en l’experiència de Parelles Artístiques del Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona . A més, s’ha programat una taula rodona, dissabte 9 de maig, de 16h a 20h, en què dues terapeutes del CMPPO explicaran quins beneficis aporta aquesta iniciativa  als usuaris i en la que s’exposaran altres treballs en salut mental que porten a terme diferents entitats de Catalunya i el País Basc. Tant la taula rodona com els tallers i altres activitats programades en el marc de les jornades, es realitzaran al Centre Cultural La Mercè.

A www.parellesartistiques.org es pot consultar la relació d’artistes professionals i amateurs que han participat en aquesta edició del projecte, les obres i el seu procés de creació a través d’imatges i el calendari de les exposicions.