Més de 1.000 manifestants a Girona aquest 1 de maig

Més de 1.000 persones s'ha manifestat aquest migdia pel centre dels carrers de Girona en un Primer de Maig que enguany està marcat pel tancament d'empreses arreu de la demarcació.

ACN / Redacció
01 de maig del 2009

És el cas de la paperera Aconda, que podria deixar al carrer 240 persones, o la planta de fabricació de components d'automoció Trety de Maçanet, que afronta un ERO que afecta 241 persones. Nombrosos treballadors d'aquestes i altres empreses s'han deixat veure a la manifestació, encapçalada pels líders de CCOO i UGT sota el lema 'Plantem cara a la crisi: treball estable i protecció social'. La Policia Local ha xifrat en 1.100 el nombre de manifestants mentre els sindicats parlaven de 2.000 persones.

Aquesta ha estat una de les manifestacions amb major afluència de gent dels darrers anys a la ciutat de Girona. I és que la situació de crisi i l'amenaça de tancament d'algunes empreses de la demarcació han fet que treballadors, sindicalistes, polítics i societat en general surti al carrer per reclamar el dret al treball i també una major protecció per als ciutadans que queden sense feina.

Així ho ha demanat el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, que ha demanat a l'administració que doni unes bones cobertures als treballadors que queden a l'atur i ha remarcat que cal una renda mínima garantida. 'Avui els treballadors gironins han donat una resposta contundent davant la crisi', ha afirmat Compte que ha reivindicat la necessitat de crear 'treball estable i de qualitat'. 'Darrerament, amb crisi o sense, això sembla impossible però ho hem de seguir reclamant', ha afirmat.

La seva homònima a UGT, Dolors Bassa, ha lamentat les xifres d'atur de la demarcació –el 19%- i ha dit que mai s'havia viscut una situació similar. 'No es tracta de números sinó que darrera de les estadístiques hi ha noms i cognoms i hem de defensar els seus drets', ha manifestat Bassa.

CCOO i UGT han mostrat en tot moment una imatge d'unitat sindicat que s'ha vist enterbolida pels retrets que un grup d'una vintena de persones, de la CGT, han cridat als manifestants, en una protesta alternativa que s'ha organitzat d'esquenes a la manifestació unitària. Als crits de 'UGT, comissions, esquirols!' –de la CGT-, la resta de manifestants han cridat proclames a favor de la unitat sindical. La CGT vol una vaga general i creu que les mesures de pressió dels dos sindicats majoritaris 'són toves'.

Durant la manifestació, han aparegut uns paquets que cobrien totalment l'entrada de la Cambra de Comerç de Girona. Als paquets s'hi podien llegir paraules com 'atur', 'explotació', 'mentides' o 'fallida financera', entre d'altres. Al final del recorregut, els dos líder sindicals han llegit un manifest a favor dels drets dels treballadors en una situació de crisi com l'actual.

S'acaba el temps per Aconda

Important protagonisme han tingut també els treballadors de la paperera de Flaçà (Gironès) Aconda, que han participat massivament a la marxa. Un possible comprador que podria haver salvat la planta ha fallat i 240 persones estan pràcticament abocades a l'atur si els administradors concursals que des de l'octubre passat gestionen l'empresa no troben un nou inversor abans de finals de mes.

'No venim a plorar sinó a exigir a l'administració que inverteixi en Aconda, ja que amb 3 milions d'euros la fàbrica pot tornar a arrencar', demanava un dels treballadors de la fàbrica. 'Aconda no està morta perquè sabem que és viable i volem continuar', reclamava el president del comitè d'empresa, Joan Brugué que ha explicat que des d'aquest 1 de maig l'activitat de l'empresa es pararà i els treballadors faran 'festa pagada' i només hi haurà una dotzena de persones de guàrdia. Tot i aquesta situació, Brugué ha explicat que aquest mateix dijous continuaven entrant comandes a la planta. 'Això vol dir que és rentable o no?', es preguntava Brugué.











Àudio: El secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, afirma que la manifestació ha estat 'una resposta contundent' dels treballadors. (16s)

Àudio: Dolors Bassa diu que el més important és defensar que la gent que queda sense feina tingui una protecció. (31 s)