Elogien la 'radicalitat' i el 'rigor' de Ramon Barnils en un debat sobre la llibertat dels periodistes a Girona

ACN / Redacció
21 de desembre del 2007
 
 
Més enllà de debatre sobre la possibilitat d'exercir lliurement la professió del periodista i analitzar el paper i la responsabilitat que en la societat actual tenen els periodistes, els integrants de la taula han volgut recordar les vivències personals que els van lligar amb Ramon Barnils i també destacar les aportacions del periodista durant la seva dilatada trajectòria.
 
Fonalleras ha destacat de Barnils la seva 'intuïció' periodística i la seva 'devoció per la llengua'. 'Trobo a faltar la radicalitat que tenia Barnils a l'hora d'entendre el periodisme i que no veig ara enlloc', ha dit Fonalleras, que ha criticat els periodistes que 'no van més enllà del comunicat de premsa'.
 
Pel que fa a la llibertat del periodisme, Fonalleras l'ha analitzada des de l'òptica del periodisme d'opinió i ha afirmat que a cap diari on ha treballat –ha esmentat 'La Vanguàrdia', 'El Periódico' i 'El Punt'- li han 'fet caure' cap article. 'Tinc la sensació que puc escriure de la mateixa manera a qualsevol dels diaris', ha afegit, tot i que ha reconegut que el cas del periodista que es dedica a la informació diària és diferent.
 
El filòsof Josep Maria Terricabras ha definit el periodista com un 'treballador social' i ha negat que existeixi un 'periodisme lliure' perquè 'sempre està lligat a una causa'. Per Terricabras, aquesta 'causa' s'explica o bé per raons econòmiques –els mitjans volen fer diners- o bé per voler buscar influència. El filòsof ha reivindicat la figura del 'periodista crític' i ha lamentat que els mitjans més 'reflexius i crítics són els que tenen menys veu'.
 
Una de les impulsores del portal Vilaweb, Assumpta Maresma, ha explicat que Barnils fou mestre seu i que la va 'guiar' quan va ser directora de la revista 'Temps' i ha coincidit també en destacar la seva 'exigència i radicalitat'. 'No suportava que dues paraules anessin de costat perquè sí, no tolerava cap paraula banal', ha dit.
 
Assumpta ha enviat un missatge a les noves generacions de periodistes i als professors universitaris que els formen i ha alertat que el periodista no pot ser 'portaveu de la propaganda'. 'Cal explicar els fets i no trobar-nos que ens dediquen a confrontar opinions', ha reivindicat Maresma, qui ha demanat 'responsabilitat' als periodistes.
 
Lluís Muntada ha aportat al debat diversos exemples d'informacions que els grans mitjans no han explicat de manera rigorosa i, d'altra banda., notícies que no han transcendit 'perquè no interessa'. 'Com és possible que al periodisme li costi tant autocorregir-se?', s'ha demanat l'escriptor i articulista.
 
Muntada també ha demanat als periodistes que 's'alliberin de la llosa política' i que es doni veu a personalitats que 'realment entenen del que estan parlant'. De Barnils, Muntada n'ha ressaltat el llegat que ha deixat. 'Tenia un estil d'enorme honestedat intel·lectual', ha defensat Muntada, que ha puntualitzat que la 'radicalitat de Barnils' requeia 'en l'educació i la bona argumentació i no en la crispació'.
 
En la seva intervenció, David Fernàndez ha afirmat no creu en la neutralitat i en l'objectivitat però sí en el rigor i la veracitat.
 
Al debat, organitzat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils de Girona, han assistit una trentena de persones.