1 de 10
ciberatacs

L'Hospital Josep Trueta, en el punt de mira de cibercriminals russos

Hackers partidaris de Putin haurien impulsat atacs DDoS contra quatre centres mèdics del país en una campanya per debilitar els sistemes sanitaris d'Occident

El Josep Trueta, entre els hospitals catalans en el punt de mira de hackers russos | Glòria Sánchez / Europa Press
per Nació, Barcelona | 13 de març de 2023 a les 14:13 |
El ciberatac al Clínic no és l'únic contra el qual es lluita des de Catalunya. Quatre hospitals del país estan en el punt de mira de cibercriminals russos i ja els han atacat, segons ha revelat l'Ara a partir dels canals interns de comunicació d'aquests grups. Els centres mèdics són el mateix Clínic, el de Sant Pau i la Vall d'Hebron, tots tres a Barcelona, i el Josep Trueta de Girona.

Tal com explica el mateix diari, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha detectat aquests atacs de denegació de servei, coneguts com a DDoS, i formarien part d'una campanya de grups partidaris de Vladímir Putin per debilitar els sistemes hospitalaris d'Occident com a resposta al suport a Ucraïna en la guerra que es dirimeix des de fa més d'un any.Val a dir, però, que el ciberatac a l'Hospital Clínic és totalment diferent dels que promulguen aquests grups russos. En el cas d'aquest centre, va patir un atac a través d'un ransomware i no de DDoS. A més, el grup atacant, segons el Govern, és RansomHouse, que no té cap vincle amb el Kremlin. Els hackers demanen un rescat de 4,5 milions d'euros a canvi de no fer públiques les dades, però l'executiu català manté que no pagarà "ni un cèntim".


La campanya d'atacs a diferents hospitals del continent europeu va començar el 28 de gener, segons detalla a l'Ara José Nicolás Castellano, expert que ha destapat el cas. Llavors, ja va afectar part dels recursos informàtics del sistema sanitari de Galícia i Santander. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya confirma una amenaça detectada el 31 de gener i que coincideix amb la campanya de hackers proPutin.

 

Participació