1 de 10
gastronomia

​Un whisky fabricat a Llançà, el primer 100% català

Tot el procés compta amb productes de quilòmetre zero i el licor sortirà a la venda el 2024

Actualment hi ha 13 botes amb el licor, però les primeres no es podran obrir fins al 2024 | Quevall Licors
per Nació, 26 de gener de 2023 a les 17:51 |
El primer whisky 100% català es fabrica a Llançà, a l'Alt Empordà. Es tracta del primer licor elaborat amb tots els ingredients (ordi, llevats, etc.) procedents del territori català. Es tracta d'una aposta única que han tirat endavant l'Isaac Castelló i la Pilar Martínez.

Fa quatre anys, tal com expliquen a Catalunya Ràdio, tots dos van deixar les seves feines i van decidir començar una nova aventura. Ella era auxiliar de veterinària en un laboratori carni i ell era banquer. Tots dos han recuperat un immoble familiar que actualment és la seu de la seva empresa de licors: Licors Quevall. "La meva família tenia un edifici, la part més antiga és del segle XI. Estava en ruïnes. I mentre encara treballàvem en les feines anteriors el vam començar a restaurar per obrir-hi un obrador de licors artesans", expliquen.


Tots dos es veuen capaços de poder fer un whisky català que sigui envejable per als escocesos o irlandesos. Han decidit fer-ho, a més, amb un estil propi i amb productes 100% catalans. L'aigua que utilitzen surt d'un pou centenari que tenen a la finca i l'ingredient essencial, l'ordi, prové de la Cooperativa de Castelló d'Empúries. El procés per maltejar l'ordi, és a dir, germinar-lo i torrar-lo, i aquesta transformació també la fan amb màquines que s'han fet fabricar.

Per últim, els llevats. També son casolans: "Els anem reciclant. Tenim com una massa mare i el mateix llevat s'encarrega de fermentar el nou suc d'ordi que li anem donant", relata l'Isaac. A més, aquests llevats s'acaben reciclant i els donen a un productor de vedelles ecològiques de la comarca.


Ja tenen 13 botes amb el primer whisky 100% català reposant des de fa temps. Les primeres ja fa dos anys que es van omplir. Per poder comercialitzar-lo aquest licor ha d'envellir durant tres anys, per tant, no serà fins al 2024 quan l'Isaac i la Pilar podran destapar la primera ampolla d'un whisky únic i pioner a Catalunya.

 

Participació