1 de 10
Salut

​L'Hospital d'Olot converteix un bosc en espai terapèutic

El centre sanitari utilitza un bosquet adjacent com una sala més: "Té beneficis terapèutics per als pacients"

Una de les zones amb bancs que s'han habilitat al bosquet | Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa
per Pau Masó, Olot | 5 de desembre de 2022 a les 11:42 |
Medi ambient i salut van de bracet. De fet, cada vegada més s'aprofiten els ecosistemes de qualitat amb finalitats terapèutiques. En són ben conscients a l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, on fa anys que exploren aquest camp i que han convertit un petit bosc adjacent al centre sanitari com "una sala més".

El centre hospitalari, inaugurat fa vuit anys, està en un entorn de privilegi. A tocar del pla de Sant Andreu i als peus de Sant Miquel del Mont, des de les mateixes sales d'espera es pot veure la gent passejant o fent esport. Amb aquest escenari, és normal que s'aprofités l'oportunitat d'aprofitar el bosc dels Tres Roures, no només com a espai de descans sinó també per activitats terapèutiques.

 

Un bosc que ja és accessible 

Malgrat que des de fa dos anys l'hospital ja utilitza el bosquet, enguany s'hi ha fet un pas més i ara ja és accessible per a tothom. Des del juliol s'han estat fent obres de millora en els accessos per tal que l'espai fos més amable i integrador. D'aquesta manera, tots els pacients de l'hospital podran gaudir de l'espai i el centre podrà desenvolupar-hi més activitats.

En concret, les obres de millora del bosc han consistit a pavimentar els accessos i una part de l'interior del bosquet amb sauló sòlid per facilitar el pas de cotxets, cadires de rodes i caminadors. A més, també s'han habilitat punts de trobada amb bancs construïts amb acàcies, espècies invasores del bosc. També s'han passat de manera soterrada cables elèctrics i de fibra per poder traslladar, si és necessari, equips electrònics al bosquet. Tots aquests treballs han estat finançats, principalment per la Diputació de Girona (50%) i també han comptat amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa.

 

Hem integrat el bosc com una eina terapèutica més.

Josep Maria Padrosa | Gerent de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa

En declaracions a Nació, el gerent de l'Hospital d'Olot, Josep Maria Padrosa, es mostra satisfet del rendiment que dona l'espai natural: "És una sala més. No tots els hospitals estan situats com ho estem nosaltres. És un espai molt singular amb molt poca intervenció. És una oportunitat que tenim aquí a Olot i que hem de mantenir".


Padrosa també destaca que el bosquet aporta beneficis terapèutics als pacients i permet fer una tasca de sensibilització: "Conceptualment, ens permet que a la gent de llarga estada els hi puguem oferir sortides planificades a fora. Es tracta d'integrar-ho com una eina terapèutica més i sensibilitzar més la gent sobre la preservació del medi ambient. És un conjunt de coses beneficioses per a tots".
 

Un nadó, un arbre

Les millores a la zona continuaran el 2023. Durant el primer trimestre de l'any que ve es pretén impulsar la senyalització del bosc. S'instal·laran recomanacions, normatives d'ús i informació de la fauna i la flora de l'espai en tota mena de formats (àudio, llenguatge Braille o pictogrames).

El bosc els Tres Roures de l'Hospital d'Olot és un espai natural que des del 2020 el centre utilitza per a diferents activitats. El propietari de l'espai va cedir-lo a l'Ajuntament i de seguida el centre hi va veure possibilitats. Una de les més conegudes és el projecte "Un nadó, un arbre" que convida totes les famílies que han tingut un fill al centre a plantar un arbre al bosquet. Per altra banda, el Servei de Rehabilitació-Logopèdia també hi fa trobades mensuals amb un grup de pacients amb dificultats comunicatives. Durant els estius també s'hi ha dut a terme classes de preparació al part i al postpart, a més de reunions d'equips mèdics. 
 

Acció de la campanya «Un nadó, un arbre» al bosc dels Tres Roures. Foto: Martí Albesa


Pel que fa a les activitats, Padrosa assegura que cada vegada més serveis del centre veuen funcionalitat al bosquet: "Espero que es vagin engegant activitats. Ja s'hi ha fet reunions i sessions d'alguns equips. Penso que aniran sortint aplicacions, però sí que ho hem de fer amb precaució perquè tampoc són moltes hectàrees". De fet, el bosc dels Tres Roures és un espai únic, ja que està format per roures pènols (Quercus robur), una espècie que no és habitual a casa nostra, sinó que solen viure al centre d'Europa, ja que necessita un clima humit i sòls rics.

Patrocina

Participació