1 de 10
ASTRONOMIA

Vídeo | Així s'ha vist l'eclipsi parcial de sol des de Catalunya

Aquest dimarts es pot observar aquest fenomen, sobretot des de les terres gironines i barcelonines

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 25 d'octubre de 2022 a les 13:18 |

Aquest dimarts, una part del Sol ha deixat d'il·luminar Catalunya durant uns instants. La lluna s'ha interposat entre l'astre i la Terra, en un eclipsi anular de Sol parcial que el país ha tingut el privilegi de presenciar, tot i que sigui de molt baixa magnitud. Aquest dimarts un màxim d'un 12% del Sol ha deixat d'alimentar el territori.


L'eclipsi ha estat visible en gran part d'Europa, el nord-est d'Àfrica i l'Àssia occidental. S'ha iniciat a l'oceà Atlàntic, prop de la costa d'Islàndia, i ha acabat a l'Índic. La duració total del fenomen ha estat de 244 minuts, poc més de 4 hores. Com en aquest cas, hi ha vegades que la Lluna no arriba a cobrir completament el Sol des de cap punt de la Terra. Aleshores, es parla d'eclipsi parcial.


Per observar un eclipsi sense riscos es recomana l'ús d'ulleres específiques, que es poden comprar a alguns quioscos, a qualsevol òptica o per internet. Si no, es poden emprar filtres de soldadura, a poder ser, el filtre número 14. Una altra alternativa són els sistemes de projecció, que permeten l'observació indirecta a partir d'un mirallet pla cobert amb un paper amb un forat de menys d'un centímetre de diàmetre -cal mirar la imatge projectada, no el mirall. També poden servir telescopis i prismàtics.

El nivell màxim a tot el planeta es registrarà a Nizhnevartovsk, en el districte autònom rus de Janti-Mansi. Allà, s'arribarà a una magnitud del 86%, segons ha informat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). El darrer eclipsi solar visible a Catalunya va tenir lloc el 10 de juny de 2021.


Altres notícies que et poden interessar
Participació