1 de 10
ASTRONOMIA

Eclipsi parcial de Sol visible des de Catalunya: quan serà i com veure'l?

El dimarts 25 d'octubre es podrà observar aquest fenomen, sobretot des de les terres gironines i barcelonines

Un eclipsi anular de sol, en una imatge d'arxiu | EuropaPress
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 24 d'octubre de 2022 a les 12:36 |
Un dia d'aquests, una part del Sol deixarà d'il·luminar Catalunya durant uns instants. La lluna s'interposarà entre l'astre i la Terra, en un eclipsi anular de Sol parcial que el país tindrà el privilegi de presenciar, tot i que sigui de molt baixa magnitud. Serà el dimarts 25 d'octubre, quan un màxim d'un 12% del Sol deixarà d'alimentar el territori.

L'eclipsi serà visible en gran part d'Europa, el nord-est d'Àfrica i l'Àssia occidental. S'iniciarà a l'oceà Atlàntic, prop de la costa d'Islàndia, i acabarà a l'Índic. La duració total del fenomen serà de 244 minuts, poc més de 4 hores. Com en aquest cas, hi ha vegades que la Lluna no arriba a cobrir completament el Sol des de cap punt de la Terra. Aleshores, es parla d'eclipsi parcial.


A Catalunya, assolirà una magnitud màxima del 12% a Girona, mentre que a Barcelona arribarà al 10% i a la resta del país, a percentatges menors. A l'estat espanyol, només serà observable al nord-est de la península. A la capital catalana, l'eclipsi s'iniciarà a les 11:33 hores, arribarà al punt màxim a les 12:07 hores i acabarà a les 12:42 hores, amb una duració total de 69 minuts.

Per observar un eclipsi sense riscos es recomana l'ús d'ulleres específiques, que es poden comprar a alguns quioscos, a qualsevol òptica o per internet. Si no, es poden emprar filtres de soldadura, a poder ser, el filtre número 14. Una altra alternativa són els sistemes de projecció, que permeten l'observació indirecta a partir d'un mirallet pla cobert amb un paper amb un forat de menys d'un centímetre de diàmetre -cal mirar la imatge projectada, no el mirall. També poden servir telescopis i prismàtics.


El nivell màxim a tot el planeta es registrarà a Nizhnevartovsk, en el districte autònom rus de Janti-Mansi. Allà, s'arribarà a una magnitud del 86%, segons ha informat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). El darrer eclipsi solar visible a Catalunya va tenir lloc el 10 de juny de 2021.

Altres notícies que et poden interessar

Participació