1 de 10
NOU GOVERN

Quim Nadal serà conseller de Recerca i Universitats al Govern d'Aragonès

Polític veterà i històric del PSC, Nadal va ser el primer alcalde de Girona en el retorn de la democràcia

El catedràtic Joaquim Nadal. | Adrià Costa
per Joan Serra / Bernat Surroca / Carme Rocamora, Barcelona, Catalunya | 9 d'octubre de 2022 a les 19:36 |
L'historiador i catedràtic de la Universitat de Girona Quim Nadal serà el nou conseller de Recerca i Universitats de l'executiu que està acabant d'enllestir el president Pere Aragonès, segons ha pogut confirmar NacióDigital. Polític veterà i històric del PSC, Nadal va ser el primer alcalde de Girona en el retorn de la democràcia, i ja va ser conseller de Política Territorial i Obres Públiques durant els dos governs del tripartit. De la seva etapa al Govern, se'n recorda l'accident al Carmel, amb l'esboranc causat per les obres de la línia 5 del metro. 

Nadal és un dels primers noms d'aquest nou Govern després que les bases de Junts decidissin, a través d'una consulta, la sortida de l'executiu. El mateix divendres, Aragonès, en una declaració institucional, va anunciar que s'obriria una nova etapa que estarà guiada per un Govern que representi "els consensos del 80% del país" amb consellers que siguin "persones compromeses amb el país i la seva gent", incorporant també persones independents.


La figura de Nadal s'encarna en aquesta defensa d'Aragonès per incorporar independents. Va ser diputat entre els anys 1984 i 2012, i a banda de conseller també va ser portaveu i conseller de la Presidència quan Maragall va destituir els consellers d'ERC. Considerat del sector catalanista del PSC, va donar-se de baixa del partit l'any 2015, quan es va fer explícita la renúncia del socialistes a l'exercici del dret a decidir en el moment que començaven els moments més àlgids del procés sobiranista.

En una entrevista de l'any 2018 a NacióDigital, Nadal demanava a l'independentisme deixar clar que l'1-O "no va ser un referèndum", i que la idea de Catalunya com "un sol poble" és un objectiu desitjable però no s'ha materialitzat mai. Demanava aleshores a l'Estat i als independentistes fer autocrítica pels fets de 2017. Es considera "socialista", més enllà dels partits, i fa quatre anys no se sentia representat per cap partit polític. "ERC podria ser la nova marca socialdemòcrata catalana si fos més socialdemòcrata", demanava Nadal. Ara tindrà capacitat d'incdència des de dins de l'executiu.


Nomenaments, dilluns a les nouDurant aquests dos dies, Aragonès ha mantingut dues jornades intenses de treball al Palau de la Generalitat, juntament amb la consellera Laura Vilagrà i el seu equip. La seva agenda ha consistit a fer reunions i trucades per perfilar els nous membres de l'executiu, i també ha mantingut contactes amb agents econòmics i socials.En paral·lel, tots els consellers de Junts ja van posar dissabte el seu càrrec a disposició del president, i està prevista la publicació del cessament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya dilluns mateix. Els nous consellers seran nomenats, si res no canvia, dilluns a les 9:00 hores.


Dissabte al vespre, el gabinet de premsa del president va informar que la composició del nou Govern "està avançada", però que no s'informaria dels noms fins que tota l'estructura estigui tancada. 

En paral·lel, tots els consellers de Junts ja van posar dissabte el seu càrrec a disposició del president, i està prevista la publicació del cessament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya dilluns mateix. Els nous consellers seran nomenats, si res no canvia, dilluns a les 9:00 hores.

 

Participació