cultura

Martí Gironell guanya el Prudenci Bertrana 2022 amb la nova novel·la «El fabricant de records»

L'escriptor garrotxí ha estat el gran protagonista de la gala d'entrega del premi literari degà de Girona

per Redacció, Olot, Catalunya | 21 de setembre de 2022 a les 12:09 |
Martí Gironell, abans de rebre el premi Prudenci Bertrana | ACN
Girona ha tornat a viure la nit de la literatura per excel·lència amb la gala d'entrega dels Premis Literaris. L'escriptor i periodista Martí Gironell s'ha endut el 55è premi Prudenci Bertrana de novel·la amb El fabricant de records; Anna Gual ha guanyat el 45è Miquel de Palol de poesia amb 'Les ocultacions'; Joan Esculies i el seu 'Josep Fornas, el solucionador' ha estat distingit amb el 43è Carles Rahola d'assaig i 'Veïns especials' d'Arturo Padilla i Rubèn Montañà ha obtingut el 37è Ramon Muntaner de literatura juvenil.

Gironell no ha amagat la il·lusió de ser el nou nom propi del Prudenci Bertrana. "És un premi que em conec del dret i del revés", ha admès, recordant els diferents anys que, d'ençà d'aquell 1996, n'ha presentat la gala de lliurament. Amb la nova novel·la El fabricant de records, l'escriptor de Besalú barreja història recent amb ficció per homenatjar el fotògraf ambulant Valentí Fargnoli, un dels més destacats dels primers anys del segle XX a les comarques gironines.


Amb la seva bicicleta, on hi carregava trípode, càmera i fins i tot decorats, Fargnoli va ajudar a "prendre consciència" del valor de la fotografia, i dels records que es creen -i també es reviuen- amb les instantànies. "Tant entrava a cases de gent normal i senzilla, pagesos i pescadors, com de gent amb possibilitats; no només polítics, sinó també marquesos", explica l'escriptor de Besalú.
 

Foto de família amb tots els premiats Foto: ACN


I precisament, les fotografies que Fargnoli va fer durant la visita que Alfons XIII va fer al marquès de Robert, i l'admiració que van despertar en Victòria Eugènia, es van convertir en el salconduit per obtenir un permís especial per retratar el casament reial. Però de les fotografies de Fargnoli d'aquelles núpcies, celebrades el 31 de maig del 1906 i que es van veure cobertes de sang per l'atemptat de l'anarquista Mateo del Morral, no se'n sap res. Ni tan sols si va arribar a fer-les.

Martí Gironell se serveix d'aquesta incògnita, la ficciona i la converteix en el punt de partida de la novel·la. El fabricant de records arrenca, precisament, quan pocs dies abans de morir, Valentí Fargnoli porta una capsa plena de fotografies compromeses -els seus secrets- a un altre fotògraf gironí. Entre les quals, les que hauria fet durant el casament.


A partir d'aquí, l'escriptor garrotxí ressegueix la trajectòria de Fargnoli, en una novel·la que es converteix en homenatge a la persona, a la fotografia i també, explica, "a una sèrie de personatges que, en aquella època, van posar l'accent en la cultura del nostre país". Perquè dins les pàgines de la novel·la hi apareixen, per exemple, el mateix Prudenci Bertrana, Carles Rahola i la parella formada per Rafael Masó i Esperança Bru.

Gironell convida els lectors a fer "un viatge al cor de la fotografia", a cavall de la bicicleta de Fargnoli, per trobar-hi "una història èpica, heroica, delicada i en certa manera poètica, perquè està feta de secrets i molts records". La novel·la El fabricant de records s'ha imposat a 72 originals més que s'han presentat aquest 2022 al Prudenci Bertrana. El premi està dotat amb 30.000 euros.

 

Participació