1 de 10
medi ambient

Alarma al Cap de Creus: detecten una nova alga difícil d'erradicar

L'organisme, originari del Carib i l'Atlàntic Occidental, no s'ha detectat mai a la península Ibèrica

Així es veu la «Chrysonephos lewisii», nativa de l'Atlàntic Occidental i el Carib | ACN
per Victor Rodrigo, Barcelona, Catalunya | 13 de setembre de 2022 a les 10:57 |
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha detectat per primera vegada a la península Ibèrica una nova alga molt difícil d'erradicar. En col·laboració amb el Centre d'Estudis Avançats, han descobert aquest organisme al Cap de Creus, concretament a la zona de Punta Falconera. Segons expliquen des de l'agència, també l'han localitzada a Es Gat, a cap Norfeu. Anomenada Chrysonephos lewisii, nativa de l'Atlàntic Occidental i el Carib, és molt poc comuna i només havia aparegut en zones d'Itàlia i l'illa de Còrsega. 

L'espècie està present entre 3 i 30 metres de fondària i és especialment abundant a 20 metres de profunditat, on recobreix més del 50% del fons marí de la zona. Aquesta alga forma filaments molt prims, de color daurat, que viuen enganxats en altres algues, però es trenquen i són enduts pels corrents, acumulant-se en organismes d'elevada importància estructural com la gorgònia vermella Paramuricea clavata.


L'investigador del CEAB-CSIC i responsable de l'equip de treball que fa tasques de control d'espècies invasores, Enric Ballesteros, afirma que es tracta d'una espècie "oportunista, de ràpid creixement, però que previsiblement reduirà la seva cobertura durant les pròximes setmanes, amb l'arribada de la tardor". De fet, creu que és possible que la proliferació que ha experimentat hagi estat afavorida per les elevades i inusuals temperatures d'aquest estiu. Tot i això, Ballesteros explica que encara no es pot assegurar que "hagi arribat per quedar-se".

Des de fa anys, l'ACA aplica mesures i accions per gestionar (i evitar) l’entrada d’espècies invasores als fons marins de Catalunya, amb la intenció de protegir la fauna marina. Concretament, aquest 2022, l’ACA ha adjudicat un nou contracte al CEAB-CSIC amb el que, entre altres treballs, es farà la identificació i localització d’espècies invasores en un mínim de 74 zones del litoral de Catalunya durant un període de tres anys.

 

Participació