Les administracions gironines recorden la «resiliència» dels catalans en l'acte unitari de la Diada

El president de la Diputació de Girona anima a participar en les manifestacions: "hi cap tothom"

Acte unitari a Girona.
Acte unitari a Girona. | ACN
NacióDigital
12 de setembre del 2022
Actualitzat el 13 de setembre a les 11:29h
L'Ajuntament de Girona, la Diputació i la Delegació de la Generalitat han recordat la "resiliència" del poble català al llarg de la història per animar a la població a mantenir la mobilització per aconseguir la independència. Malgrat aquest missatge unitari, en els discursos ha traspuat alguns matisos en l'estratègia independentista que tenen les diferents formacions.

La delegada del Govern, Laia Cañigueral, (ERC) ha demanat remar plegats i "escoltar i respectar totes les estratègies" de les formacions independentistes. Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, (Junts) ha insistit en la importància de participar en les mobilitzacions d'aquest 11-S. "En les manifestacions hi cap tothom", ha afegit Noguer.

L'acte institucional per commemorar la Diada a les comarques gironines s'ha fet enguany al pati de les Magnòlies de la Delegació del Govern a Girona. Es tracta d'un acte unitari organitzat per l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la Delegació del Govern i cada Diada es celebra en una administració diferent.

Un dels missatges que més s'ha repetit en els discursos és la "resiliència" del poble català. La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha recordat que durant el 1714 van caure més de 30.000 bombes, gairebé "una per cap".

Malgrat tot, Cañigueral ha explicat que "el 12 de setembre els catalans van sortir al carrer i van obrir les poques botigues que quedaven". En aquest sentit, la delegada ha recordat que anys més tard es va fer la industrialització malgrat no tenir ni ferro ni carbó en abundància.

Per això la delegada creu que és moment de recordar aquesta "resiliència" que ha marcat la història de Catalunya per seguir endavant amb la independència. Laia Cañigueral ha avisat que "hi ha molta feina" per fer però cal "remar plegats" per fer-la. En aquest sentit, la republicana ha assegurat que cal "escoltar i respectar totes les estratègies" que tenen les formacions independentistes.

Noguer demana "omplir els carrers a vessar"
En el seu discurs, Noguer, ha recordat com han evolucionat els sentiments de l'independentisme al llarg dels últims deu anys. Noguer ha contraposat "l'esperança" de les primeres mobilitzacions davant de la "frustració" de les últimes.

Tot i així, Noguer ha destacat que cal "omplir els carrers a vessar" perquè "el món veurà la resposta" de l'independentisme a través de les mobilitzacions de la Diada. En aquest sentit, el president de la Diputació ha insistit en què cal que la gent surti al carrer. "A les manifestacions hi cap tothom i aquest any més que mai", ha afegit. Per això ha demanat "deixar els matisos" de les ideologies independentistes i lluitar pels objectius comuns de construir un país nou.

Caminar "amb pas ferm"
Per la seva banda, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, ha incidit en la importància de caminar "amb pas ferm" cap a un futur ple de "pau i llibertat". Ayats ha destacat que per aconseguir-ho cal la implicació de totes les administracions i de la ciutadania. A més, el vicealcalde vol que en aquesta república catalana "Girona segueixi essent referent" en àmbits com el feminisme, la igualtat o la lluita contra el canvi climàtic.

L'acte institucional ha finalitzat amb la interpretació musical d'una versió de l'Hereu Riera i el cant dels Segadors. En la commemoració gironina de la Diada hi ha acudit la consellera d'Universitats, Gemma Geis, l'exconsellera Dolors Bassa, el diputat al Congrés del PSC, Marc Lamuà, i altres autoritats locals i membres dels sindicats i entitats culturals.