Els veïns de Portbou, sense aigua d’aixeta per l'alta concentració de ferro i manganès i una alga

Un camió diari reparteix aigua en diferent punts de municipi per abastir la població mentre se soluciona el problema

Dues dones, omplint aigua del camió
Dues dones, omplint aigua del camió | ACN
NacióGirona
07 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:15h
L'Ajuntament de Portbou recomana als veïns que no consumeixi aigua de l'aixeca ni per beure ni per cuinar per la presència d'una alga i una alta concentració de ferro i manganès. L'aigua surt tèrbola des de fa dies i des d'aquest cap de setmana un camió hi reparteix aigua per abastir la població, a l'espera que es pugui reparar l'averia. 

L'alcalde, Xavier Barranco, diu que tot va començar a mitjans de juliol quan van detectar una averia a la captació del pantà. "Vam fer una reparació d'urgència i quan es va comprovar que l'aigua estava correcta es va reconnectar al pantà i vam desconnectar la dessaladora d'osmosi que tenim, per fer-hi manteniment", explica.

Només uns dies després, el 30 d'agost, van detectar l'anomalia a l'aigua. "Això ha provocat que el circuit de potabilització de l'aigua hagi col·lapsat", detalla Barranco. Salut els va avisar de la situació i van decidir recomanar als veïns que no la consumissin. De fet, dissabte l'Ajuntament va organitzar una reunió per explicar als veïns la situació i les mesures a prendre.

De moment, un camió reparteix aigua per zones cada dia i ho farà mentre la situació no es resolgui. Barranco diu que Agbar està treballant per solucionar-ho aviat.

De fet, els veïns esperen el camió amb garrafes i ampolles per poder-se abastir mentre el problema es resol. "L'aigua sortia marró i molt bruta. Feia molt mala olor", explica l'Adolfina Malagón, veïna de Portbou. "No servia ni per cuinar, ni per rentar-se la boca, només per dutxar-se", afegeix. 

L'alcalde, Xavi Barranco, diu que el problema està en vies de solució. De fet, aquest dimecres al matí ja pràcticament no sortia tèrbola, tot i que manté un color groguenc.