1 de 10
PEDREGADES

La Generalitat ha d'«avaluar danys» abans d'implementar mesures per les pedregades

Jordi Puigneró i Laura Vilagrà es desplacen a la Bisbal d'Empordà, però eviten concretar si sol·licitaran la declaració de zona catastròfica als municipis afectats

Els Bombers inspeccionant una teulada malmesa pel temporal | ACN
per Marc Orts, Barcelona, Catalunya | 31 d'agost de 2022 a les 14:23 |
Si els municipis afectats per les greus pedregades d'aquest dimarts seran declarats zona catastròfica encara és una incògnita. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s'han limitat a explicar que la Generalitat està "avaluant" les conseqüències del temporal i que no serà fins que hi hagi un diagnòstic definitiu quan implementaran qualsevol mesura especial. Així doncs, han evitat concretar si sol·licitaran la declaració de zona catastròfica.

Les violentes pedregades que van descarregar ahir sobre diverses comarques gironines, com el Pla de l'Estany o l'Alt Empordà, han deixat importants afectacions sobre els conreus de la zona, així com conseqüències pel mobiliari urbà, amb teulades trencades i vidres de cotxes rebentats. En aquest aspecte, Vilagrà ja ha anunciat una línia d'ajudes, també disponible pels béns públics, a més de l'activació de "més mecanismes" per fer front als desperfectes.


Lamentablement, la calamarsada també ha provocat la mort d'una nena de 20 mesos, que va rebre l'impacte d'una pedra. El pare de la menor la va treure al pati interior de casa seva per contemplar el temporal, quan va ser colpejada. La víctima va morir a l’Hospital Josep Trueta, on va ser traslladada amb ferides greus. La família, així com altres afectats, ja estan rebent atenció psicològica per part dels serveis de Salut.

Els Mossos d'Esquadra han confirmat que van haver d'assistir a 67 persones per contusions a causa del temporal. No obstant això, Puigneró ha explicat que totes estan donades d'alta. A hores d'ara, juntament amb la Policia Local, estan executant tasques d'assistència als afectats.


Tant Puigneró com Vilagrà han fet referència al canvi climàtic i a la necessitat d'aplicar canvis "individuals i col·lectius" per a no patir més els seus efectes. "El canvi climàtic no és una broma", ha clamat el vicepresident, que ha fet una crida a la responsabilitat i a fer de l'educació i cultura una via de lluita.

Alguns veïns asseguren que el diàmetre de les pedres arribava als 11 centímetres, una fita que podria ser rècord a Catalunya segons apunten alguns meteoròlegs. De fet, el Meteocat ha compartit que, segons la seva base de dades de temps violent, aquest dimarts s'ha registrat el diàmetre màxim de pedra al país des de l'any 2002. El servei meteorològic català ha emès per aquest dimecres un avís per temps violent i molt violent a set comarques de l'entorn de Barcelona, al litoral català, amb la previsió de més pedregades i possibles tornados.
Participació