1 de 10
Ryanair

La plantilla de Ryanair reprèn la vaga al punt àlgid de l'estiu

El sindicat USO informa de la cancel·lació de quatre vols a l'aeroport del Prat i afirma que els treballadors estan "forts"

Viatgers de Ryanair, aquest dilluns | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 15 d'agost de 2022 a les 16:50 |
La plantilla de Ryanair ha reprès aquest dilluns la seva vaga per reivindicar millors condicions laborals. En ple punt àlgid de la temporada d'estiu a l'aeroport del Prat, l'aturada ha suposat quatre noves cancel·lacions de vols amb destí a Milà i Roma des de Barcelona. A l'aeroport de Girona, en canvi, no s'han registrat noves afectacions.

"Seguirem en vaga fins que l'empresa decideix asseure's a negociar", ha avisat la portaveu del sindicat USO a la companyia, Mónica Ortega, en declaracions a la premsa. Tal com ha reconegut, la terminal està sent la més afectada per les aturades, convocades fins al gener, perquè és on la plantilla està més cansada dels sous baixos i les irregularitats de l'aerolínia de baix cost.


"Nosaltres ens veiem forts, tenim moltes sentències guanyades i moltes denúncies posades", ha avisat abans d'advertir que els treballadors no poden sobreviure a llocs com Barcelona sense arribar a cobrar el salari mínim molts més. "És insostenible", ha reconegut Ortega abans d'apel·lar a la complicitat de la ciutadania.

Aquest dilluns, 15 d'agost, l'aeroport del Prat ha registrat una de les seves jornades de major activitat en el que portem d'estiu. Segons dades d'Aena, es preveuen 877 operacions, 258 amb origen o destinació en aeroports espanyols i 619 en terminals internacionals. Si es compara amb les dades del 2019, just abans de la pandèmia, l'activitat de la terminal catalana està al 81,8% del nivell previ a la pandèmia de Covid-19.


Les peticions dels sindicats es basen a reclamar un nou conveni col·lectiu per a la plantilla de Ryanair. Així mateix, USO ha denunciat quatre nous acomiadaments de treballadors en vaga, una mesura il·legal segons la legislació laboral vigent. Des dels sindicats també acusen l'empresa de desplaçar empleats i tripulació d'altres països per compensar els treballadors en vaga a Espanya.

"Tot això s'ha denunciat i documentat i s'enviarà a la inspecció de treball", ha alertat Ortega. Així mateix, ha demanat tornar a les condicions salarials prèvies a la pandèmia, 22 dies de vacances a l'any, dies de lliure disposició i 14 pagues.


Per afrontar aquesta convocatòria de vaga, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha fixat uns serveis mínims d'entre el 34% i el 81% a l'aeroport del Prat, però que arriben al 85% en d'altres aeròdroms. Les aturades són de 24 hores, es fan de dilluns a dijous i s'allargaran fins al 7 de gener si no hi ha cap tipus d'acostament entre l'empresa i els sindicats convocants, USO i Sitcpla.

 

Participació