1 de 10
economia

Estimen que cada euro invertit a l'Espai Cràter en generarà nou

Aquest és el càlcul que ha fet la direcció de l'equipament i l'Ajuntament d'Olot a partir d'estudis que calculen l'impacte dels museus

L'entrada principal de l'Espai Cràter d'Olot | Martí Albesa
per Pau Masó, Olot, Catalunya | 11 de juliol de 2022 a les 14:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Es tracta d'una estimació, però pot servir per fer-se la idea del possible impacte que pot tenir l'Espai Cràter a la ciutat i la comarca. Segons una aproximació feta des de la mateixa direcció del museu i l'Ajuntament d'Olot, l'equipament pot generar nou euros per cada euro invertit. Aquesta repercussió econòmica és la que, en teoria, tindria el centre d'interpretació dels volcans en el territori. Per cada euro del pressupost anual de l'Espai Cràter, l'entorn social i econòmic en rebria nou.

La xifra no va més enllà d'una simple estimació que s'ha fet a partir del marc teòric d'un estudi elaborat per ESADE el 2019 que calculava precisament l'impacte de 25 museus de Catalunya. "S'ha calculat la xifra d'impacte i s'ha fet una estimació en relació amb aquest estudi", explica el director de l'Espai Cràter, Xevi Collell, a Nació Garrotxa. Segons l'estudi, el document permet fer-se una idea dels "efectes multiplicadors" que les activitats lligades "al consum del servei cultural" (el museu en qüestió) generen, "directe i indirectament" al territori.
 

Uns visitants en una visita a l'Espai Cràter. Foto: Martí Albesa


Collell afirma que només és una estimació i creu que la xifra podria, fins i tot, ser superior si es fes un estudi real i personalitzat de l'Espai Cràter: "És un barem hipotètic, no hi ha un estudi d'impacte econòmic, sinó que hem agafat un estudi que es fa servir en general. És una estimació que caldria especificar".

Aquest estudi que ha servit de marc teòric per arribar a calcular el possible impacte de l'Espai Cràter, calcula l'impacte a través de la despesa corrent, és a dir el pressupost anual de l'equipament. D'aquesta manera, no es té tant en compte la inversió (les obres de construcció).


Més e 13.000 visitants


Després de cinc mesos de l'obertura de l'Espai Cràter d'Olot, ja són més de 13.000 els visitants que ha rebut l'equipament. D'aquests, un 60% són de fora la comarca i la nota de valoració de la visita se situa al 8,5.

 

Participació