La Generalitat tanca l'accés als parcs naturals del Montgrí, el Cap de Creus i l'Albera per l'elevat risc d'incendi

A partir d'aquest dijous s'activa el nivell 3 del Pla Alfa a disset municipis de l'Alt Empordà i a tres del Baix

Penya-segats al Cap de Creus
Penya-segats al Cap de Creus | ACN
Redacció
06 de juliol del 2022
Actualitzat a les 18:34h
La Generalitat tanca a partir de la mitjanit d'aquest dijous l'accés als parcs naturals del Montgrí, el Cap de Creus i el massís de l'Albera per l'elevat risc d'incendi forestal. La mesura coincideix amb l'activació del nivell 3 del Pla Alfa a vint municipis de les dues comarques (disset de l'Alt Empordà i tres del Baix).

El nivell màxim del pla operatiu s'activa per l'entrada de vent de tramuntana, l'increment de la temperatura i el descens de les humitats relatives. Es preveu que aquesta situació s'allargui fins diumenge. De retruc, això també implica suspendre totes aquelles activitats que puguin crear un risc d'incendi, a més dels treballs forestals i la cacera.

A partir d'aquesta mitjanit, vint municipis de l'Empordà entraran al nivell 3 del Pla Alfa davant l'increment del perill d'incendi forestal. En concret, a l'Alt Empordà són els de Cadaqués, Cantallops, Colera, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou, Rabós, Roses, Sant Climent Sescebes, Vilajuïga i Vilamaniscle. I del Baix Empordà, els de Bellcaire d'Empordà, Torroella de Montgrí i Ullà.

En paral·lel, els agents rurals tancaran els accessos als parcs naturals del Montgrí, el Cap de Creus i el massís de l'Albera. El cos reforçarà el dispositiu de prevenció d'incendis forestals i augmentarà la vigilància en aquests tres espais, amb l'objectiu de fer complir les restriccions d'accés i la normativa de prevenció d'incendis. A causa d'aquesta situació de risc que es preveu per als propers dies, Protecció Civil de la Generalitat també ha posat en prealerta el pla d'emergències INFOCAT

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim implica suspendre totes les activitats amb risc d’incendi forestal. A més, també s'aturen els treballs forestals i la cacera. En aquest sentit, la Generalitat ja ha suspès fins a 643 autoritzacions tan sols per demà dijous.

Els agents rurals recorden que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin activitats de risc al medi natural. "Cal recordar que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents", recorda el cos operatiu.