Laia Palau, Marina Vilalta i Hipra, guardonades amb la Creu de Sant Jordi

El Govern fa públiques les distincions, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya

Instal·lacions d'Hipra a Amer (
Instal·lacions d'Hipra a Amer ( | Amer
28 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:20h
El Govern ha aprovat aquest dimarts la llista de guardonats amb la Creu de Sant Jordi, en els quals la cultura hi té un pes predominant. Entre els premiats destaquen grups com Estopa, format pels germans José i David Muñoz, i la Companyia Elèctrica Dharma, amb dècades d'experiència als escenaris. L'actriu Carme Elias, que fa uns mesos va fer públic que patia Alzheimer, també rebrà la distinció. Aquí trobareu la llista completa de distingits.

Pel que fa a les comarques gironines, destaca Laia Palau, que al final d'aquesta temporada va anunciar la retirada de les pistes de bàsquet, els laboratoris Hipra, a Amer, que estan desenvolupant una vacuna contra el coronavirus, i Marina Vilalta, la pastora en actiu més vella de Catalunya, que viu al Ripollès.

Laia Palau
Se l'ha distingit per la seva trajectòria en el bàsquet femení d’elit, esport del qual ha esdevingut una jugadora referent tant en l’àmbit català com en l’internacional. Amb un total de dotze medalles, és la basquetbolista més llorejada de la història a Catalunya. S’ha proclamat campiona de l’Eurolliga dues vegades, ha guanyat 14 vegades el títol de lliga en els diversos equips en què ha jugat, i el 2005 la van nominar millor jugadora d’Europa. El seu compromís amb el bàsquet continua sent inequívoc després de la seva etapa com a jugadora, amb la seva incorporació a la direcció del bàsquet base de l’Uni Girona.

Marina Vilalta
En reconeixement de la seva trajectòria vital, vinculada des del primer moment a la ramaderia, un ofici imprescindible que és patrimoni de la nostra cultura i història. La seva devoció pel camp, el treball amb el bestiar i el manteniment de les tradicions orals de la comarca del Ripollès, participant en festivals com el Càntut, són exemples de la importància del treball al món rural, i de la resiliència de les persones que s’hi dediquen.

L'empresa ha estat guardonada per la seva implicació en la recerca d’una nova vacuna contra la malaltia causada pel virus Sars-Covid2 i el seu compromís amb la salut pública al nostre país. Tradicionalment dedicada a la investigació, producció i comercialització de vacunes per a animals de granja, Hipra té la seu a Amer i filials a diversos països d’Europa, Àsia i Àfrica. Compta amb 2.500 treballadors i actualment és el sisè fabricant de vacunes veterinàries del món.

Arran de la pandèmia de la Covid-19, la multinacional catalana va entrar en el sector de la salut humana, posant-se a disposició de les autoritats sanitàries a través de diverses accions com el processament de testos PCR per a centres sanitaris. En aquesta nova etapa, els Laboratoris Hipra han començat a desenvolupar una vacuna contra la malaltia causada pel virus Sars-COVID2, que actualment es troba en la darrera fase d’estudi amb resultats molt satisfactoris. 
 

La pastora Marina Vilalta. Foto: Salvador Vergés